Wyszedł klops jak się patrzy i mega smaczny.
- 500-700g mięsa mielonego z piersi indyka (może być inne, jeśli lubicie, ale przy wołowo-wieprzowym dodałabym 2 jajka zamiast jednego)
- 1 całe jajko
- 2 łyżki otrębów owsianych (lub innych)
- 1 cebula
- 1 por
- kilka suszonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka przyprawy warzywnej EKO (bez glutaminianów itp.)
- pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
- szczypta mielonego kminku
- sól, pieprz
Na 2 łyżkach oliwy podmsażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.
Dodajemy ją do mięsa mielonego, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i otręby.
Mieszamy. Na pozostałych dwóch łyżkach oliwy podduszamy pokrojonego w talarki
pora. Możemy podlać wodą, żeby się nie przypalił.
Pora przekładamy na dno brytfanki, na środku układając pasek z
pomidorów. Przykrywamy całość mięsem, żeby było dobrze ubite. Pieczemy około 45
minut w temperaturze 200-220 stopni.
Klops wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCiekawy klops :)
OdpowiedzUsuńi smaczny klops :)
OdpowiedzUsuńi na ciepło i na zimno :)
To prawda, świetny! Ja wymieszałam mięso drobiowe z wieprzowym + dodatkowo bazylia i oregano:) Super
Usuńbardzo się cieszę :) a dodawałaś dodatkowe jajko?
Usuń