Składniki:
- kilka obranych i pokrojonych w talarki ziemniaków
- 3 łyżki gęstej śmietany
- starty żółty ser
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- garść posiekanego koperku
Ziemniaczki solimy i podsmażamy na oliwie. Gdy się zarumienią przekładanym je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut. Ser mieszamy z pieprzem, śmietaną i koperkiem a następnie polewamy masą ziemniaki.
Pieczemy jeszcze około 30 minut.
czy te ziemniaczki byly wczesniej podgotowane czy surowe? kuszący przepis...:)
OdpowiedzUsuńpodsmażyłam surowe na małej ilości oliwy, żeby odrobinę zmiękły i się zarumieniły. Myślę, że żeby przyspieszyć efekt, możesz tak zrobić z podgotowanymi ziemniaczkami.Wtedy pewnie 20-30 minut pieczenia w zupełności wystarczy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam jednak wedlug Twojego przepisu czyli bez gotowania ziemniakow! co za pyszności!!! z pewnościa jeszcze wroce do ego dania :) pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuńPolecam sałatkę z ziemniaków w mundurkach i marynowanej na szybko cebulki - ostatni wynalazek ziemniaczany ;) Jeśli mam do wyboru "zgrzeszyć" czymś słodkim albo ziemniaczanym, zawsze wybiorę ziemniaczki ;)
Pozdrowienia