Follow by Email/Obserwuj przez Email

środa, 14 września 2011

ZIEMNIACZKI POD KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ



Składniki:

  • kilka obranych i pokrojonych w talarki ziemniaków
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • starty żółty ser
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść posiekanego koperku


Ziemniaczki solimy i podsmażamy na oliwie. Gdy się zarumienią przekładanym je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut. Ser mieszamy z pieprzem, śmietaną i koperkiem a następnie polewamy masą ziemniaki.
Pieczemy jeszcze około 30 minut.

4 komentarze:

  1. czy te ziemniaczki byly wczesniej podgotowane czy surowe? kuszący przepis...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podsmażyłam surowe na małej ilości oliwy, żeby odrobinę zmiękły i się zarumieniły. Myślę, że żeby przyspieszyć efekt, możesz tak zrobić z podgotowanymi ziemniaczkami.Wtedy pewnie 20-30 minut pieczenia w zupełności wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam jednak wedlug Twojego przepisu czyli bez gotowania ziemniakow! co za pyszności!!! z pewnościa jeszcze wroce do ego dania :) pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę :)

    Polecam sałatkę z ziemniaków w mundurkach i marynowanej na szybko cebulki - ostatni wynalazek ziemniaczany ;) Jeśli mam do wyboru "zgrzeszyć" czymś słodkim albo ziemniaczanym, zawsze wybiorę ziemniaczki ;)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń