Wśród wielu moich znajomych bardzo modnym stało się gotowanie według pięciu przemian również związane z chińską medycyną. Sama zaopatrzyłam się w książkę Barbary Temelie i być może wkrótce powrzucam przepisy na dania ugotowane zgodnie z tymi zasadami... Na razie się w nią wgryzam;)
Pasta jest bardzo smaczna i wygodna w obsłudze;), brałam ją sobie do pracy i zjadałam z "tekturkami" Vasa lub samą.
Składniki:
- soczewica (najlepiej ta większa) lub cieciorka à wcześniej namoczyć
- marchewka
- czosnek
- można dodać kawałek papryczki chilli
- sól, pieprz, kurkuma lub curry, jak kto lubi: może być gałka muszkatołowa, kminek mielony, papryka w proszku, świeży czosnek
Ugotować to wszystko, odcedzić, odparować i przyprawić.
Dodać trochę oliwy z oliwek i zmiksować.
Dobra do kanapek, można też ulepić z niej kotleciki i usmażyć.
Można ją spokojnie przez 1,5 tygodnia przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋