Kolejna odsłona sezonu cukiniowo-dyniowego. Dostałam dorodne kabaczki i nie zawaham się ich w najbliższych dniach użyć.
Oto pierwsze danie kabaczkowe :)
Składaniki:
Kabaczek kroimy na pół i wydrążamy pestki. Solimy i odstawiamy.
Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Dusimy aż woda z pomidorów wyparuje. Doprawiamy sola, pieprzem i szafranem i dodajemy krewetki. Gotujemy dosłownie chwilę. Wylewamy wodę z kabaczków i wycieramy je ręcznikiem kuchennym. Nadziewamy krewetkami posypujemy serem i dekorujemy krewetkami tygrysimi.
Składaniki:
- duży kabaczek
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szafran, sól, pieprz
- krewetki zimnowodne 250g
- krewetki tygrysie - kilka sztuk do przybrania
- starty żółty ser
Kabaczek kroimy na pół i wydrążamy pestki. Solimy i odstawiamy.
Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Dusimy aż woda z pomidorów wyparuje. Doprawiamy sola, pieprzem i szafranem i dodajemy krewetki. Gotujemy dosłownie chwilę. Wylewamy wodę z kabaczków i wycieramy je ręcznikiem kuchennym. Nadziewamy krewetkami posypujemy serem i dekorujemy krewetkami tygrysimi.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni aż kabaczki będą miękkie.Podałam z pieczonymi ziemniaczkami pod koperkową pierzynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋