środa, 14 września 2011

KABACZKI NADZIEWANE KREWETKAMI Z SZAFRANEM I POMIDORAMI

Kolejna odsłona sezonu cukiniowo-dyniowego. Dostałam dorodne kabaczki i nie zawaham się ich w najbliższych dniach użyć.
Oto pierwsze danie kabaczkowe :)


Składaniki:
  • duży kabaczek
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szafran, sól, pieprz
  • krewetki zimnowodne 250g
  • krewetki tygrysie - kilka sztuk do przybrania
  • starty żółty ser


Kabaczek kroimy na pół i wydrążamy pestki. Solimy i odstawiamy.
Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Dusimy aż woda z pomidorów wyparuje. Doprawiamy sola, pieprzem i szafranem i dodajemy krewetki. Gotujemy dosłownie chwilę. Wylewamy wodę z kabaczków i wycieramy je ręcznikiem kuchennym. Nadziewamy krewetkami posypujemy serem i dekorujemy krewetkami tygrysimi.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni aż kabaczki będą miękkie.Podałam z pieczonymi ziemniaczkami pod koperkową pierzynką.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń