Follow by Email/Obserwuj przez Email

czwartek, 22 września 2011

WYPASIONA SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MARYNOWANĄ NA SZYBKO CZERWONĄ CEBULKĄ

Jest to na szybko wymyślona sałatka ziemniaczana, która pobiła rekord popularności.  Wymyśliłam ją w tym tygodniu a już musiałam zrobić powtórkę. Żartowałam, że karmię Węża ziemniakami i cebulą a on jest szczęśliwy ;)

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach (uwaga: nie mogą się rozpadać)
  • 2-3 czerwone cebulki pokrojone w piórka i zamarynowane na szybko
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny lub winny
  • aioli (zmiksowany czosnek, żółtka, sok z cytryny, oliwa, musztarda, sól)
  • zamiast aioli możecie dodać majonez, ale mnie bardziej smakuje z lekko czosnkowe, domowe aioli

Zaczynamy od szybkiego zamarynowania cebulki. Kroimy ją w piórka, solimy (około łyżeczki), dodajemy ze 3 porządne łychy octu balsamicznego i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut aż zacznie być lekko kwaskowa i straci ostrość W tym czasie gotujemy ziemniaki, po wystudzeniu obieramy je i kroimy w średnią kostkę. Mieszamy z cebulką, aioli, skrapiamy odrobiną oliwy (ze +-2 łyżki) oraz octu (+-2 łyżeczki) i doprawiamy solą i pieprzem.

Super sałatka do rostbefu, pieczonego lub grillowanego mięsa, wędlin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń