Follow by Email

czwartek, 27 grudnia 2012

W okresie świątecznym w sklepach rumienią się pyszne, słodkie i dojrzałe klementynki. Aż żal byłoby ich nie wykorzystać do celów kulinarnych. Dzisiaj zrobiłam pyszne filetowane udka z kurczaka upieczone z mandarynkami, cebulkami, selerem naciowym i białym winem. Wyszły wyśmienite i lekkie, idealne, żeby odetchnąć po ciężkich świątecznych przysmakach.

Składniki:
  • 8-10 udek z kurczaka bez skórki
  • 10 małych cebulek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki selera naciowego
  • pół pokrojonej w plasterki cytryny
  • 4 mandarynki
  • szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • suszony estragon
  • suszony tymianek
  • suszona szałwia
  • chlust oliwy z oliwek
  • posiekana natka z pietruszki lub bazylia

Kurczaka zawsze płuczę w zimnej wodzie i wycinam tłuste kawałki, żeby był apetyczny.
Cebulki obieramy - możemy je piec w całości lub przekrojone na połówki. Selera kroimy w drobne kawałki. Mandarynki filetujemy. Wszystko wkładamy do brytfanki, zalewamy winem, chlustem oliwy, solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem i szałwią. Mieszamy razem, żeby wszystkie składniki się połączyły. Następnie nieco ładniej układamy kurczaka a cebulę zatapiamy pod winem, ponieważ może się przypiec. Pieczemy około godziny i 20 minut bez przykrycia w temperaturze 220 stopni.

4

piątek, 21 grudnia 2012

Super szybko, super smacznie. W świątecznym pędzie nie miałam czasu na dłuższe gotowanie, dlatego przyrządziłam pyszne danie z gotowych, ale sprawdzonych produktów z Hiszpańskiego Smaku: smażonej cebulki i sosu forito (tomate frito), kiełbasy z krainy Basków - chistorry, pikantnego chorizo i pasty z papryczek - piparry.


Składniki:

  • kiełbaska chistorra (opcjonalnie świeże chorizo)
  • 2 kiełbaski grillowe chorizo pikantne
  • ząbek czosnku
  • łyżka piparry (pasty z papryki)
  • słoiczek sosu sofrito/passaty
  • smażona na oliwie cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • makaron spaghetti
  • ser do posypania

Kiełbaskę kroimy w kawałki i podsmażamy na suchej patelni, ponieważ sama jest dosyć tłusta. Gdy już się zarumieni zdejmujemy ją z patelni a na jej miejsce dodajemy łyżkę oliwy, czosnek, cebulkę, piparrę, sos sofrito, chwilę podgrzewamy. Dodajemy kiełbaskę, mieszamy z makaronem.


0

wtorek, 11 grudnia 2012

Kolejna wariacja na temat jednego z moich ulubionych dań a właściwie ulubionych produktów - polędwicy wołowej :)


Składniki:
  • 250g posiekanej polędwicy wołowej
  • posiekany ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka posiekanych kaparów
  • starty parmezan
  • listki rukoli
  • orzeszki piniowe
  • łyżka octu balsamicznego
  • sos balsamiczny do ozdoby



2

Po powrocie z wojaży, miałam totalną ochotę pogotować a że byłam dosyć zmęczona, zrobiłam przystawkową kolację z krewtekami, mejijones w pikantnym sosie escabeche i tatara a la carpaccio :)


Składniki:
  • kilkanaście krewetek tygrysich
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, szczypta szafranu
  • łyżka majonezu
  • łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
Krewetki obieramy, skrapiamy solą, cytryną i przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z czosnkiem aż się zrobią różowe. Następnie siekamy je drobno, dodajemy sok z cytryny, majonez, koperek i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy na grzankach (w IO pełnoziarnistych).

0

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Nie wiem co napisać, bo jedyne słowo jakie mi się ciśnie na usta to: PYSZNE! :)


Składniki:
  • 250 g polędwicy wołowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • nieduża cukinia
  • nieduży bakłażan
  • czerwona papryka
  • por
  • kilka boczniaków
  • szklanka ryżu do risotto lub paelli (przy IO ryż brązowy)
  • pół szklanki ryżu razowego czerwonego (riz rouge)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: pół szklanki białego wina i tarty parmezan, łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu wołowego 
Warzywa kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, po chwili dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Gotujemy aż będzie miękki. Pod koniec gotowanie możemy dodać białe wino. Osobno smażymy pokrojoną w kostkę lub paski polędwicę wołową. Dodajemy ją do ryżu i warzyw. Możemy przed podaniem dodać do środka łyżkę masła i starty parmezan. 

2

Łączna liczba wyświetleń