Składniki:
500 g serka mascarpone
650 g śmietanki 31%
2 opakowania włoskich biszkoptów do tiramisu (mogą być zwykłe języki)
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 szklanki wrzątku
pół szklanki alkoholu ( czysta wódka, amaretto, likier waniliowy)
4 opakowania cukru waniliowego
szklanka brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)
4 żółtka
okrągła tortownica 24-26 cm.
ażurki czekoladowe
posypka czekoladowa
Rozpuścić trzy łyżki kawy w 2 szklankach wrzątku, dodać alkohol, 2 opakowania cukru waniliowego , ewentualnie kilka kropel aromatu amaretto lub rumowego. Pozostawić do wystudzenia.
Żółtka świeżych jaj ubić na puszysta masę z cukrem i 2 opakowaniami cukru waniliowego, dodać 450 g serka mascarpone i delikatnie wymieszać. 125 g śmietanki 31% ubić na sztywno. Dodać do całości.Biszkopty maczać na kilka sekund w kawie i układać ciasno w formie, aż zapełni się dno, na to nałożyć masę z serka. Posypać obficie przez siteczko kakao. Na to nałożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, następnie masę zrobioną z ubitej , pozostałej śmietanki( 525 g ) i resztki serka(50g).
Wstawić do lodówki na 5-6 godzin.
Od Cytryny:
To najlepsiejszy tort urodzinowy!!
Dziękuję Martuś !!! :-*
To mój tort urodzinowy od Marty :))) Pyszność!! DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ!!!
OdpowiedzUsuń