Follow by Email

niedziela, 26 lutego 2012

STEKI ROSYJSKIE W OSTREJ MARYNACIE NA SZYBKO

Chłopaki byli zachwyceni tymi stekami. Kawał mięsa, może naprawdę uszczęśliwić mężczyznę... jakie to pierwotne ;)

Składniki:

  • około 800g rostbefu (4 steki 2-2,5 cm)
  • łyżka ostrej musztardy rosyjskiej (może być dijon)
  • łyżka ostrego chrzanu
  • 2 łyżki octu sherry
  • 2 ostre papryczki
  • 6 łyżek tłuszczu (u mnie z kaczki, ale może być oliwa)
  • pieprz

Steki ugniatamy ręką, wkładamy do torebki, do którj dodajemy musztardę, chrzan, ocet i pieprz. Mieszamy w torebce. Odkładamy na chwilę, żeby się przegryzło.
Smażymy na maksymalnie rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Na patelnię kładziemy również dwie rozkrojone wzdłuż papryczki chilli.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Oleńko, ale jak dodam musztardę dijon zamiast łyżki ostrej musztardy rosyjskiej, to już nie będą rosyjskie..:) Chyba, że mięsko zakupiłaś na czarnym rynku.?. ;))

    PS: Szukam przepisu na te placuszki gryczane, które na bogato z kawiorem podawałaś. Pokaż paluszkiem... :)

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy, oczywiście, staną się stekami francuskimi ;)

      Placuszki to mini-bliny, przepis tutaj: http://gotowanienawszystko.blogspot.com/2010/03/bliny-z-kawiorem-pasta-z-ososia-itditp.html

      Kissy!

      Usuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń