Pomysł na udka, który znalazłam na bardzo fajnym amerykańskim blogu cookingwithsugar.com, przypomina nieco mojego pijanego kurczaka. Jest to super przepis, który robiłam już kilka razy. Zawsze wychodzi i zawsze smakuje. Jak zwykle robiłam go nieco po swojemu, na stronie Sugar znajdziecie go w oryginale.
Składniki:
- kilogram udek z kurczaka bez skóry i kości
- 3-4 duże cebule
- 8-10 ząbków czosnku
- sól ziołowa
- pieprz
- mąka
- szklanka białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- kilka plasterków cytryny
- sok z cytryny
Udka obsypujemy solą ziołową i pieprzem lub Waszymi ulubionymi ziołami. Obtaczamy w mące i podsmażamy aż się zarumienią na patelni lub od razu w brytfance. Zdejmujemy je na osobny talerz, dolewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej pokrojoną w duże krążki cebulę a następnie dodajemy pokrojony czosnek. Smażymy chwilę aż cebula się lekko udusi. Zalewamy białym winem i sokiem z cytryny. Układamy na wierzchu udka, zakrywamy pokrywką i pieczemy około 20-30 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku.
Właściwie to zdałam sobie sprawę, że akurat kurczaka to ja jeszcze w winie nie robiłam! Podoba mi się taki wyluzowany kurczak :)
OdpowiedzUsuńto już jest stały punkt w menu :)
Usuńpolecam jeszcze pijanego kurczaka w całości ;)
http://gotowanienawszystko.blogspot.com/2009/10/pijany-kurczak.html