Składniki:
- 3 małe buraczki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni( ja dodałam pestki zrumienione pestki słonecznika)
- 3 łyżki pokrojonego w kosteczkę Parmezanu( dodałam Grana Padano)
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową,
ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż do miękkości,
przez około 1 godzinę.
Buraczki wyjąć z folii i obrać, pokroić na mniejsze
kawałki. Zmiksować blenderem razem ze zrumienionymi orzeszkami pinii lub
pestkami słonecznika i, Parmezanem lub Grana Padano, czosnkiem i oliwą.
Doprawić solą i dużą ilością czarnego pieprzu.
Pysznie smakuje na krakersach lub jako dip do tortilla
chips.
Pysznie i zdrowo! Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńsuper pomysl:)
OdpowiedzUsuń