Znalazłam w niej przepis na bezmięsne suppli, ale oczywiście jak to ja, odrobinę go pozmieniałam. Wyznaję zasadę, że książki kucharskie powinny inspirować i pobudzać kreatywność :)
- szklanka bulionu (może być z eko kostki warzywnej)
- 4 łyżki masła
- drobno posiekana cebulka
- szklanka ryżu (może być ryż arborio do risotto)
- pół szklanki białego wina
- szczypta szafranu
- pół szklanki startego parmezanu/grana padano lub innego twardego sera
- 1 jajko
- pieprz, sól
- szklanka tartej bułki
mozzarella pokrojona w niewielkie kosteczki (u mnie jeszcze umaczana w pesto verde)
olej do smażenia
W rondelku na maśle należy zeszklić cebulę. Następnie dodajemy ryż, mieszamy, smażymy chwilę a następnie dodajemy wino wymieszane z szafranem. Gdy wino wyparuje dodajemy bulion i gotujemy aż ryż będzie miękki. Jeśli zajdzie taka potrzeba możemy podlać odrobiną więcej wody lub bulionu.
Zostawiamy do wystygnięcia. Do masy dodajemy jajko i parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kuleczki do każdej wciskając kostkę lub dwie mozzarelli. Obtaczamy kulki w bułce tartej i zostawiamy na chwilę w lodówce.
W rondlu lub na patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy kuleczki.
PS. Już niedługo suppli w wersji z mięsem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋