Zainspirowana sałatką z wątróbki drobiowej, którą spróbowałam w Restauracji Kwadrans w Kazimierzu, tęskniąc za tym smakiem postanowiłam wykonać własną wersję tego dania tym razem z wątróbką cielęcą.
Składniki:
- 300g wątróbki cielęcej (lub drobiowej)
- kilka łyżek mąki do oprószenia
- kilka łyżek oliwy do smażenia
- 2 łyżki masła do smażenia
- miks Waszych ulubionych sałat
- kawałek sera roquefort lub innego pleśniaka
- gruszka
- jabłko
- sos z malin - ja miałam zrobione maliny w sosie własnym bez cukru od Doboshi, ale możecie udusić w rondelku świeże lub mrożone maliny z 2-3 łyżeczkami cukru lub ksylitolem
- sól, pieprz
Wątróbkę czyścimy i kroimy na kawałki, oprószamy mąką i smażymy na oliwie z masłem.
Kawałki jabłek w skórce dokładamy na patelnię pod koniec smażenia. Usmażoną wątróbkę z jabłkiem układamy na sałacie wymieszanej z kawałkami świeżej gruszki i sera, polewamy sosem z malin.
Wspaniałe;), uwielbiam wątróbkę, a to połączenie musi być rewelacyjne;)
OdpowiedzUsuń