Składniki:
- kawałek karkówki (w zależności od potrzeb, u mnie ponad kg)
- 3 łyżki majeranku
- 4 wyciśnięte ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- garść grubej, morskiej soli
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 litra piwa
- 3 duże cebule
Karkówkę nacieramy wymieszanym z oliwą, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i porwanymi listkami rozmarynu. Zalewamy piwem i zostawiamy na noc w lodówce.
Cebule kroimy w krążki i układamy na dnie brytfanny. Kładziemy na niej karkówkę i zalewamy marynatą z piwa i przypraw. Przykrywamy pokrywką i pieczemy około 1-1,5 godziny. Karkówkę możemy obracać. Jeśli jest za dużo sosu możemy go zredukować piekąc ostatnie 30 min. bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋