Składniki:
- kilka różnokolorowych papryk
- 2 czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku (przeciętych na pół)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- szklanka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- opcjonalnie dla podkręcenia atmosfery ;) 2 papryczki jalapeno albo 1 chilli
Cebule kroimy w grube piórka, podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie tak, żeby nie przypalić cebuli, ale ją udusić. Gdy już będzie gotowa wyjmujemy czosnek i używamy do czegoś innego, ja wrzuciłam do mięsa, które robiłam an obiad, ale taki usmażony czosnek smakuje super z odrobiną soli roztarty na świeżym pieczywie.
doskonale, jak zmielic to wyjdzie przepyszny sosik nawet i do pizzy:)
OdpowiedzUsuńalbo nawet i zupa paprykowa :))
UsuńZerknij tutaj:) http://gotowanienawszystko.blogspot.com/2011/09/rozgrzewajacy-krem-z-papryki-z.html
Uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńja też, bardzo proste i przepyszne :)
Usuń