Gdy robiłam focaccię alla genovese, postanowiłam oddzielić trochę ciasta i zrobić na obiad z nadzieniem.
W środek można wrzucić, co tylko lubicie. Ja wybrałam szpinak i suszone pomidory.
Porcja na jedną blachę
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 15 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka grubej soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy i część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy przez 5-10 minut ciasto. Możemy w razie potrzeby podlewać wodą lub podsypać mąką. Dzielimy ciasto na dwie części. pozostawiamy na około 30-45 minut do wyrośnięcia.
Duża blachę polewamy oliwą, którą rozprowadzamy przy użyciu pędzelka. Możemy też lekko naoliwić ciasto, żeby nie przyklejało się do blachy. Pierwszy kawałek ciasta rozciągamy na blasze. Nie przejmujcie się, jeśli pojawią się w nim dziurki, nie musi być to idealnie gładka i równa forma. Na wierzch układamy świeże liście szpinaku, pokrojone, suszone pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przykrywamy rozciągniętą płachtą drugiego ciasta.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋