Ciasto kruche składniki:
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 30 g drobno zmielonych migdałów lub kilka kropel olejku migdałowego
- 225 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 duże jajko
Masa bakaliowa:
- poszukaj gotowej masy makowej z bakaliami lub zmiel dwukrotnie mak dodając do niego miód, bakalie, rodzynki, skórkę pomarańczową
( mozna dodać 1 jajko aby masa była bardziej zwarta ,
osobiście nie dodaję i też sa pyszne)
POTRZEBNE BĘDĄ RÓWNIEŻ FOREMKI METALOWE LUB PAPIEROWE.
OKRĄGŁA FOREMKA LUB SZKLANKA DO WICINANIA KÓŁECZEK DO PRZYKRYCIA WYPEŁNIONEJ
BABECZKI.
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać sól, drobno zmielone migdały lub
olejek migdałowy, połowę ilości mąki i cukier. Rozetrzeć mikserem lub ręką,
połączyć z jajkiem, a następnie z resztą mąki. Szybko zagnieść ciasto, łącząc
składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię, włożyć do
lodówki na 1/2 godziny.
Metalowe foremki
nasmarować porządnie margaryną lub masłem.Ciasto rozwałkować wycinać foremką
lub szklanką (w przypadku używania papierowych foremek) kółeczka, wypełnić
dobrze,pomagając sobie palcami, foremki, łyzką nakładać masę makową , kolejnym
wyciętym placuszkiem nakrywać wypełnioną foremkę. Piec 30 min w temperaturze
180 stopni. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
musiały byś pyszniutkie.
OdpowiedzUsuńAle apetyczne:)
OdpowiedzUsuńKochana Ty moja Twój wpis do akcji nie jest tematem naszej gospodyni :-( na wstępie opisu akcji na durszlaku jest podany link do strony, na której jest przepis na muffiny pomarańczowe. Poza tym dodajemy banerek akcji i w poście piszemy że twój wpis jest ze względu na akcję Weekendowej cukierni, ze gospodarzem jest ten i ten podając do niego link..proszę zapoznaj się z opisem akcji i zapraszam do upieczenia muffin:-))
OdpowiedzUsuń