A żeby było radośniej i bardziej masochistycznie, od dwóch dni jestem na diecie Dr Dąbrowskiej, więc tym razem najem się oczami 👀 a zupkę pałaszuje mój Ukochany Mąż.
Składniki:
- 5 ziemniaków (w sumie powinno być około 300-400g)
- 2 marchewki
- kawałek pora
- kawałek selera
- łodyga selera naciowego
- pół cebuli (jeśli jest mała, to cała)
- 2 ząbki czosnku
- duża łycha masła lub oliwy
- łyżeczka cząbru
- sól, pieprz
- bulion warzywny (u mnie koncentrat robiony w domu)
- łyżka przyprawy warzywnej (u mnie domowa)
- listek laurowy
- ziele angielskie (ze 3-4 kuleczki)
- kiełbaska/boczek podsmażony
- 100-150 g śmietanki migdałowej (lub zwykłej)
- 1200 ml wody (lub jeśli nie macie koncentratu bulionu, może być bulion lub rosół)
- garść świeżego posiekanego koperku
- opcjonalnie: prażona cebulka
Połowę ziemniaków, marchew, cebulę, czosnek, pora i selera kroimy bardzo drobno (ja zmiksowałam na obrotach 5 w Thermomixie). Dodajemy masło i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, przyprawy: listek, ziele, cząber, przyprawę warzywną, pieprz i gotujemy około 20 minut.
W tym czasie na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kiełbasę i boczek. Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy z kiełbasą do zupy. Na koniec dodajemy koperek i śmietanę migdałową i gotujemy jeszcze ze 2 minuty. Można podać z prażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋