Follow by Email/Obserwuj przez Email

czwartek, 3 czerwca 2010

PASTA ZE SZPARAGAMI, KREWETKAMI I RUCOLĄ

Przyszedł Loczek i z Wężem próbowali mnie namówić na coś innego do jedzenia, ale nie ustąpiłam. Trzeba korzystać z sezonu szparagowego ile się da :)
Chcieli krewetki, więc poszłam na kompromis - przebiegle zrobiłam pastę z krewetkami i szparagami :)

Składniki:

  • 250 gram krewetek
  • zielone szparagi
  • pikantna papryka
  • kolendra, pieprz, sól, papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • tarty ser (grana padano) do posypania
  • rucola
  • sok z cytryny


Krewetki obieramy, skrapiamy sokiem z połówki cytryny, posypujemy solą i ostrą papryką w proszku, pozostawiamy na chwilę, Na oliwie podsmażamy pokrojone w kawałki szparagi (głowki dodajemy póżniej), papryczkę. Po chwili dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, sól, pieprz i ziarna kolendry. Loczek powiedział, że woli bez kolendry, ale mnie smakowało, więc można ją dodać wedle uznania :)
Gdy szparagi będa już w miarę miękkie dodajemy krewetki. Chwilę smażymy.
Podałam na liściach rucoli z farfallami.

3 komentarze:

  1. Myślałam, że chodzi o jakąś pastę z fasoli albo z ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń