Znowu radosna inwencja twórcza ;) tak, żeby wszystko było w jednym naczyniu.
Składniki:
2 filety z łososia
6 pieczarek
średnia cebula
3 duże ziemniaki
ser owczy twardy (ja miałam hiszpański)
szpinak (u mnie mrożony, liście)
3 ząbki czosnku
2 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sok z cytryny
Ziemniaki kroimy w plastry, posypujemy papryką, solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy (około 10 minut.
W tym czasie kroimy czosnek w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy do szpinaku i chwilę podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i śmietaną.
Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami.
Łososia kroimy w grube paski, skrapiamy cytryną, solimy i podsmażamy na maśle.
Na podpieczonych ziemniakach układamy szpinak, następnie warstwę z cebulki i pieczarek, na koniec łososia. Na wierz kładziemy kawałki sera i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
te smaki są tutaj wspaniałe!
OdpowiedzUsuńŁosoś i ser owczy...pycha :)
OdpowiedzUsuń