Szparagi są w naszym menu prawie codziennie. Trzeba korzystać z sezonowych owoców i warzyw póki się da. Tym razem zupa-krem ze szparagów duszonych w białym winie.
Składniki:
pęczek białych szparagów
pęczek zielonych szparagów2-3 dymki bez szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprsz
2 łyżki oliwy z oliwek
śmietana
parmezan
Szparagi obieramy dokładnie i kroimy w drobne kawałki, główki zielonych szparagów odkładamy.
Na oliwie z oliwek podsmażamy najpierw białe, po chwili zielone szparagi, dodajemy pokrojoną dymkę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy szklanką białego wina i dusimy pod przykryciem. Dodajemy drobno pokrojone ziemniaki. Przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż warzywa będą miękkie i miksujemy. Wrzucamy główki zielonych szparagów i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Podałam z łyżeczką śmietany i startym parmezanem oraz kawałkiem macy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋