wtorek, 15 czerwca 2010

KREM ZE SZPARAGÓW DUSZONYCH W BIAŁYM WINIE


Szparagi są w naszym menu prawie codziennie. Trzeba korzystać z sezonowych owoców i warzyw póki się da. Tym razem zupa-krem ze szparagów duszonych w białym winie.

Składniki:
pęczek białych szparagów
pęczek zielonych szparagów
2-3 dymki bez szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprsz
2 łyżki oliwy z oliwek
śmietana
parmezan

Szparagi obieramy dokładnie i kroimy w drobne kawałki, główki zielonych szparagów odkładamy.
Na oliwie z oliwek podsmażamy najpierw białe, po chwili zielone szparagi, dodajemy pokrojoną dymkę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy szklanką białego wina i dusimy pod przykryciem. Dodajemy drobno pokrojone ziemniaki. Przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż warzywa będą miękkie i miksujemy. Wrzucamy główki zielonych szparagów i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Podałam z łyżeczką śmietany i startym parmezanem oraz kawałkiem macy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń