Trochę inny pomysł na wątróbkę. Dodam, że bardzo udany :)
Tych, którzy przeżyli traumę jedząc wątróbkę w przedszkolu - niestety nie przekonam ;) Ale dla tych, którzy ją lubią, może być inspirujący.
Składniki:
około pół kilograma drobiowej wątróbki
szklanka mleka (do namoczenia)
4 łyżki masła
dojrzałe, miękkie mango
łyżka mąki
jabłko
3-4 cebulki dymki - bez szczypiorku
garść rodzynek
kieliszek whiskey
sól, pieprz, szczypta cukru trzcinowego
Wątróbkę czyścimy i zalewamy mlekiem (pozostawiamy na około godzinę w lodówce).
Kroimy cebulki i podsmażamy na maśle, dodajemy oprószone mąką wątrówbki a po chwili, gdy się lekko przyrumienią, pokrojone w dowolne kawałki jabłko, mango i garść rodzynek, doprawiamy pieprzem, solą i odrobną cukru.
Podlewamy kieliszkiem whiskey i dusimy aż alkohol wyparuje.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Na to połączenie bym za nic w świecie nie wpadła :) Nawet mam mango w lodówce, więc kto wie może się skuszę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń