Follow by Email

wtorek, 30 sierpnia 2011

PYSZNE PUSZYSTE PLACUSZKI Z PUREE

Przepis powstał podczas ostatniego wypadu nad jezioro.
Zostało nam po obiedzie całkiem sporo puree z ziemniaków, które postanowiłam wykorzystać do i tak zapowiedzianych wcześniej placuszków ziemniaczanych. Te wyszły zupełnie inne niż tradycyjne placki ziemniaczane, mięciutkie i puszyste. Wszystkim bardzo smakowały.

Składniki:

  • miseczka puree z ziemniaków (gotowane ziemniaki, zmieszane z masłem i odrobiną śmietanki lub mleka)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4-5 sporych ziemniaków (około kg)
  • 1 średnia cebulka (pokrojona w drobną kostkę)
  • olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, następnie mieszamy z puree, jajkami i mąką na jednolitą masę.
Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Po zdjęciu z patelni odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym.

Placuszki podałam z gulaszem z polędwicy wołowej.

4 komentarze:

  1. Pychota! Bardzo lubię placki ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takiej wersji puree jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj gdybym miała ziemniaki w domu to już bym biegła przygotowywać placuszki, bo mam na ziemniaczane ochotę od dana a takich jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś robiłam podobne, też z gotowanych ziemniaków, z koperkiem i łyżką kwaśnej śmietany. Tylko, że bardziej przypominały kotlety, bo je panierowałam, ale nie dodawałam startych ziemniaków.
    Te są super. Polecam. Zwłaszcza, jeśli zostaną ziemniaki po obiedzie a niekoniecznie mamy ochotę na kopytka czy śląskie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń