Ale nie tylko śniadaniowe. Pasta jest całkiem fajna jako dip do grzanek również na przekąskową kolację.
Składniki:
- bakłażan
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka gęstego jogurtu
- garść szczypiorku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- garść czarnych oliwek
Bakłażana kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż będzie miękki. Przekładamy do miseczki, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy oliwki, sól, pieprz, jogurt, sok z cytryny. Możemy zmiksować (ja tak zrobiłam) lub posiekać oliwki a bakłażana rozdrobnić widelcem. Następnie dodajemy szczypiorek i zajadamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋