Follow by Email/Obserwuj przez Email

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

TORT OLI I RAFAŁA DLA ICH TATY, PIĘKNY !!!

A teraz prawdziwy rarytas z ostatniej chwili! Właśnie dostałam przepis od Oli  i Rafiego na przepis na super tort, w dodatku cudownie ozdobiony.
100 lat dla Jubilata! :)


Składniki na 1 biszkopt:

Najlepiej zrobić 2, więc składniki trzeba podwoić:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki kakao (najlepiej gorzkie)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • do tortownicy o średnicy 24 cm: masło do posmarowania i bułka tarta do posypania
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 - 180°C. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie Upiec drugi biszkopt.

Masa mascarpone z wiśniami:
  • 3 opakowania Mascarpone po 250g
  • 6 żółtek
  • max 1,5 szklanki cukru zależnie od preferencji
  • 1,5 słoika wydrylowanych wiśni
  • do nasączenia: sok z odsączonych wiśni, można dodać alkoholu

Ubijamy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Później dodajemy stopniowo mascarpone i ubijamy dalej ( lepiej ubijaczką wtedy wychodzi gęstsza masa) Jeżeli wyjdzie za słodkie lub za gęstę można dodać troszeczkę mleka.

Odsączamy wiśnie, do soku dodajemy trochę alkoholu- na smak.
Kiedy masę mamy gotową dzielimy biszkopt na 4 części.
Pierwszy biszkopt nasączamy sokiem z wiśni z alkoholem, kładziemy warstwę wiśni tak aby pokrywały cały biszkopt, na to rozkładamy gruba warstwę masy z mascarpone tak ok 1- 1,5 cm.
Kładziemy następny biszkopt i czynności powtarzamy. Możemy zrobić 3 albo 4 warstwowy tort. Na końcu na ostatnim biszkopcie rozsmarowywujemy tylko masę po całości i po bokach wyrównując. Chowamy do lodówki. W tym czasie robimy masę cukrową:





Składniki na masę cukrową i dekorację:
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
Żelatynę rozpuścić w bardzo ciepłej wodzie (ciągle mieszając bo inaczej się z grudkuje- musi być klarowna). Następnie naczynie z rozpuszczoną żelatyną postawić nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę - ciągle mieszając i uważając, żeby syrop sie NIE ZAGOTOWAŁ !!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz.
Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając.W pewnym momencie najlepiej wyłożyć na stolnicę i dobierać cukru bo inaczej można się nieźle pokleić:D Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat posypywać cukrem pudrem i wałkować masę uważając, aby nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Z pozostałej części masy można zrobić ozdoby na tort.

Jeżeli dekoracja na tor będzie kolorowa, to składniki na masę można podzielić na pół i i część przygotować białą, a część kolorową. Można dodać np sok malinowy co od razu daje nam pyszny smak albo inny barwnik. Po dodaniu "koloru" trzeba dosypać cukru pudru bo na nowo masa zaczyna się kleić.

Masy tej nie chowa się do lodówki bo zrobi sie twarda jak kamień. Od razu po przygotowanie należy nałożyć ją na tort. Ta masa ma ten minus, że szybko twardnieje, jeśli nie leży na torcie.

Po skończeniu chowamy tort do lodówki i czekamy na gości:)

Smacznego:]



Autor: Ola Gąsiorowska-Jarowska

2 komentarze:

  1. przyłączam się do życzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki tort musi być niesamowicie miło dostać :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń