Follow by Email

środa, 22 lutego 2012

FOCACCIA ALLA GENOVESE Z ROZMARYNEM

Przepyszna, miękka i pulchniutka foccacia z fantastycznym aromatem rozmarynu.
Nie musicie dodawać rozmarynu, ale ja uwielbiam :)

Podana ilość jest na dwie blachy ciasta.
Warto zrobić jedną klasyczną a z drugą trochę pokombinować. U mnie druga to focaccia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 opakowania drożdży instant lub 300g pokruszonych drożdży
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 15g grubej soli morskiej (duża łyżka)
  • 2 łyżeczki cukru
  • + dodatkowo oliwa do pieczenia  ok 100 ml
  • + garść grubej soli morskiej
  • + garść rozmarynu


Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy i część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy przez 5-10 minut ciasto. Możemy w razie potrzeby podlewać wodą lub podsypać mąką.
dzielimy ciasto na dwie części.
Duża blachę polewamy oliwą, którą rozprowadzamy przy użyciu pędzelka. Możemy też lekko naoliwić ciasto, żeby nie przyklejało się do blachy. Rozciągamy ciasto na blasze, jeśli nie da się całkowicie rozciągnąć, nie ma się czym przejmować i tak za chwilę wyrośnie. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Po 30 minutach posypujemy ciasto grubą solą i rozstawionymi palcami rozprowadzamy na całej blasze, żeby w cieście pojawiły się dołeczki. Odstawiamy na kolejne 15 minut. Następnie robimy więcej dołków i polewamy oliwą tak, żeby pozostała ona w dołeczkach. Odstawiamy jeszcze na około 15- 20 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika spryskujemy ciasto wodą lub rozprowadzamy wodę przy użyciu pędzelka po całej powierzchni ciasta, żeby po upieczeniu było wilgotne. Wierzch posypujemy rozmarynem (możemy go delikatnie wcisnąć w ciasto)

Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń