niedziela, 22 listopada 2009

ROLADKI Z ŁOSOSIA I SZPINAKU


Przepis na roladki dostałam od kolegi, który ma firmę cetringową. Moje wyszły podobne, pyszne, ale cały czas trenuję nad kształtem.
Omlet:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • szpinak (może być mrożony lub liście)
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Nadzienie:

  • Łosoś w plastrach
  • Gęsty serek twarożkowy (fromage lub kanapkowy)
  • ząbek czosnku
  • świeży koperek
  • sól, pieprz

Posiekany lub wyciśnięty czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy szpinak. Miksujemy blenderem.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich żółtka i 4 łyżki mąki pszennej i ostudzony szpinak.
Na płaskiej blasze roskładamy papier do pieczenia i smatujemy go odrobiną oliwy z oliwek lub masła.
Wylewamy na blachę rozsmarowując na kaształt prostokąta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 10 minut (trzeba sprawdzać)
Jeszcze ciepły omlet razem z papierem zwijamy w rulon (jak ciasto francuskie)

Serek mieszamy z posiekanym koperkiem, solą pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku, smarujemy nim omlet. Na wierz układamy plastry łososia. Zawijamy w rulon i tniemy go w plastry. Plastry przebijamy wykałaczką.
Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Cytrynko, chciałabym uczestniczyć w Twoim Festiwalu jajka.!

    http://rarytasik.blogspot.com/2009/11/kapusta-pekinska-pudding-brzoskwiniowy.html
    Oto link do mojego posta ;)
    Postaram się jeszcze coś innego upichcić :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć! baaaardzo mi miło z tego powodu :)
    Akcja znajduje się tutaj: http://durszlak.pl/akcje/festiwal-jajka

    Byłam na Twoim blogu i bardzo mi się podoba przepis.
    A kapustkę na pewno też zrobię.

    Pozdrowienia cytrynowe,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  3. Roladki są nieziemsko pyszne, miałam zaszczyt próbować. Aksamitna konsystencja, łagodny smak, przełamany czosnkiem. Olka , jesteś super kuchareczką!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dopiero sie przymierzam i kucharka ze mnie marna. Pytanko wiec jedno mam ile szpianku dodac mam.

    OdpowiedzUsuń
  5. jeśli masz rozdrobniony, mrożony szpinak - to kilka łyżek - aż się masa zazieleni:)

    Rozmroź całą paczkę na patelni, możesz dodać łyżkę oliwy z oliwek i wycisnąć ząbek lub dwa czosnku - ująć z niego kilka łyżek do omletu, a do reszty dodaj śmietanę i opcjonalnie podsmażony boczek lub szynkę i będziesz miała pyszny sos do makaronu :)

    Jeśli masz świeży szpinak, umyj go, oderwij łodyżki, następnie zalej wrzątkiem a później opłucz zimną wodą. Wyciśnij wodę i posiekaj. Podsmaż na 2-3 łyżkach oliwy, dodaj czosnek, sól i pieprz. Zmiksuj go blenderem i dodaj do omletu.

    Ja zawsze robię na oko aż uzyskam satysfakcjonujący kolor ;)

    Podczas pieczenia najlepiej pilnować, żeby się nie przypiekł nagle - bo to dosyć szybko jest gotowy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz i pozdrawiamy - Cytryna&Co :)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

goście online

Pobierz listę zakupów