- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- szpinak (może być mrożony lub liście)
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Nadzienie:
- Łosoś w plastrach
- Gęsty serek twarożkowy (fromage lub kanapkowy)
- ząbek czosnku
- świeży koperek
- sól, pieprz
Posiekany lub wyciśnięty czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy szpinak. Miksujemy blenderem.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich żółtka i 4 łyżki mąki pszennej i ostudzony szpinak.
Na płaskiej blasze roskładamy papier do pieczenia i smatujemy go odrobiną oliwy z oliwek lub masła.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich żółtka i 4 łyżki mąki pszennej i ostudzony szpinak.
Na płaskiej blasze roskładamy papier do pieczenia i smatujemy go odrobiną oliwy z oliwek lub masła.
Wylewamy na blachę rozsmarowując na kaształt prostokąta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 10 minut (trzeba sprawdzać)
Jeszcze ciepły omlet razem z papierem zwijamy w rulon (jak ciasto francuskie)
Serek mieszamy z posiekanym koperkiem, solą pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku, smarujemy nim omlet. Na wierz układamy plastry łososia. Zawijamy w rulon i tniemy go w plastry. Plastry przebijamy wykałaczką.
Smacznego!
Cytrynko, chciałabym uczestniczyć w Twoim Festiwalu jajka.!
OdpowiedzUsuńhttp://rarytasik.blogspot.com/2009/11/kapusta-pekinska-pudding-brzoskwiniowy.html
Oto link do mojego posta ;)
Postaram się jeszcze coś innego upichcić :P
Cześć! baaaardzo mi miło z tego powodu :)
OdpowiedzUsuńAkcja znajduje się tutaj: http://durszlak.pl/akcje/festiwal-jajka
Byłam na Twoim blogu i bardzo mi się podoba przepis.
A kapustkę na pewno też zrobię.
Pozdrowienia cytrynowe,
Ola
Roladki są nieziemsko pyszne, miałam zaszczyt próbować. Aksamitna konsystencja, łagodny smak, przełamany czosnkiem. Olka , jesteś super kuchareczką!!!!
OdpowiedzUsuńJa dopiero sie przymierzam i kucharka ze mnie marna. Pytanko wiec jedno mam ile szpianku dodac mam.
OdpowiedzUsuńjeśli masz rozdrobniony, mrożony szpinak - to kilka łyżek - aż się masa zazieleni:)
OdpowiedzUsuńRozmroź całą paczkę na patelni, możesz dodać łyżkę oliwy z oliwek i wycisnąć ząbek lub dwa czosnku - ująć z niego kilka łyżek do omletu, a do reszty dodaj śmietanę i opcjonalnie podsmażony boczek lub szynkę i będziesz miała pyszny sos do makaronu :)
Jeśli masz świeży szpinak, umyj go, oderwij łodyżki, następnie zalej wrzątkiem a później opłucz zimną wodą. Wyciśnij wodę i posiekaj. Podsmaż na 2-3 łyżkach oliwy, dodaj czosnek, sól i pieprz. Zmiksuj go blenderem i dodaj do omletu.
Ja zawsze robię na oko aż uzyskam satysfakcjonujący kolor ;)
Podczas pieczenia najlepiej pilnować, żeby się nie przypiekł nagle - bo to dosyć szybko jest gotowy.