Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 14 lutego 2012

BABECZKI Z MAKIEM

by Marta Dobosh

Ciasto kruche składniki:
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 30 g drobno zmielonych migdałów lub kilka kropel olejku migdałowego
  • 225 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 duże jajko
Masa bakaliowa:
  • poszukaj  gotowej masy makowej z bakaliami lub zmiel dwukrotnie mak dodając do niego miód, bakalie, rodzynki, skórkę pomarańczową
( mozna dodać 1 jajko aby masa była bardziej zwarta , osobiście nie dodaję i też sa pyszne)

POTRZEBNE BĘDĄ RÓWNIEŻ FOREMKI METALOWE LUB PAPIEROWE. OKRĄGŁA FOREMKA LUB SZKLANKA DO WICINANIA KÓŁECZEK DO PRZYKRYCIA WYPEŁNIONEJ BABECZKI.

Przygotowanie:

Ciasto kruche: Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać sól, drobno zmielone migdały lub olejek migdałowy, połowę ilości mąki i cukier. Rozetrzeć mikserem lub ręką, połączyć z jajkiem, a następnie z resztą mąki. Szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
 Metalowe foremki nasmarować porządnie margaryną lub masłem.Ciasto rozwałkować wycinać foremką lub szklanką (w przypadku używania papierowych foremek) kółeczka, wypełnić dobrze,pomagając sobie palcami, foremki, łyzką nakładać masę makową , kolejnym wyciętym placuszkiem nakrywać wypełnioną foremkę. Piec 30 min w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.




3 komentarze:

  1. musiały byś pyszniutkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana Ty moja Twój wpis do akcji nie jest tematem naszej gospodyni :-( na wstępie opisu akcji na durszlaku jest podany link do strony, na której jest przepis na muffiny pomarańczowe. Poza tym dodajemy banerek akcji i w poście piszemy że twój wpis jest ze względu na akcję Weekendowej cukierni, ze gospodarzem jest ten i ten podając do niego link..proszę zapoznaj się z opisem akcji i zapraszam do upieczenia muffin:-))

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń