Follow by Email/Obserwuj przez Email

sobota, 23 lutego 2013

,,WŁOSKI" SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY

Pomysłów kulinarnych Doboschiego ciąg dalszy:) Pyszna wędlinka,pracochłonna , ale warta poświęcenia. W głowie pojawiły sie kolejne pomysły , tak samo pyszne. Czekajcie , więc, na następne pyszności:)

  składniki:
  • 1 kg surowego schabu bez kości
  • cukier biały
  • sól morska gruboziarnista
  • pimenton  (ostra , grillowana , papryka hiszpańska , sproszkowana)
  • pieprz czarny
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • pończocha 
  • 2 ząbki czosnku
Opis działania krok po kroku:

 Mięso,myjemy , oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze. Wkładamy do lodówki na 24 godziny , zakrywając naczynie folią.






Po 24 godzinach mięso myjemy , pod bieżącą , zimną wodą i osuszamy ręcznikiem. Obtaczamy w soli morskiej i władamy do lodówki na 24 godziny , nie zapominając o folii.





Po kolejnej dobie , mięso ponownie myjemy z soli , osuszamy i obtaczamy w przyprawach i papryce. Wkładamy do lodówki na kolejną dobę , bez folii!!!










Po upływie podanego czasu wyjmujemy schab z lodówki i NIE ZMYWAJĄC PRZYPRAW wkładamy do pończochy. Zawieszamy na sznurku w ciepłym i przewiewnym miejscu. Powinno wisieć od 4 dni do nawet 2 tygodni. Nie mogliśmy wytrzymać dłużej niż 4 dni:)

5 komentarzy:

  1. smakowicie dziś u Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudna propozycja. Ciekawa jestem w jakim celu smarujesz schab cukrem? W dziedzinie wędliniarstwa jestem nogą.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Schabik przepyszny! Jesteśmy zachwyceni tym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję wszystkim za słowa pochwały:) Cukier konserwuje mięso i wydobywa jego smak:) świetna wędlinka godna polecenia:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń