FRANCUSKI TORCIK A LA DOBOSCHI
Kiedy obiad zajmuje nam dużo czasu, ale marzy nam się pyszny deser, najlepszym będzie proste i szybkie ciacho. Poniżej podaję przepis spełniające te kryteria. Pyszne, słodkie i szybkie do zrobienia, niestety nie dietetyczne :)
Składniki:
- 2 gotowe płaty ciasta francuskiego
- 1 duża śmietana 30%
- duże opakowanie serka mascarpone
- świeże truskawki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni,płat ciasta kładziemy na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 6 minut,zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 10 minut. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.
Śmietanę miksujemy z cukrem waniliowym na sztywno,dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać świeżą wanilię i odrobinę dosłodzić cukrem.
Na wystudzony płat ciasta nakładamy połowę kremu,pokrojone truskawki,a na nie resztę kremu. Całość przykrywamy drugim płatem upieczonego ciasta. posypujemy cukrem pudrem i gotowe:)
FRANCUSKI TORCIK A LA DOBOSCHI
Reviewed by
Marta Dobosz
on
15:03
Rating:
5
zjadłabym takie ciacho ;D
OdpowiedzUsuńPyszności, aż zachciało mi się czegoś truskawkowego :)
OdpowiedzUsuńjest na prawdę pyszne i łatwe do zrobienia:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń