Kiedy obiad zajmuje nam dużo czasu, ale marzy nam się pyszny deser, najlepszym będzie proste i szybkie ciacho. Poniżej podaję przepis spełniające te kryteria. Pyszne, słodkie i szybkie do zrobienia, niestety nie dietetyczne :)
Składniki:
2 gotowe płaty ciasta francuskiego
1 duża śmietana 30%
duże opakowanie serka mascarpone
świeże truskawki
2 opakowania cukru waniliowego
cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni,płat ciasta kładziemy na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 6 minut,zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 10 minut. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.
Śmietanę miksujemy z cukrem waniliowym na sztywno,dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać świeżą wanilię i odrobinę dosłodzić cukrem. Na wystudzony płat ciasta nakładamy połowę kremu,pokrojone truskawki,a na nie resztę kremu. Całość przykrywamy drugim płatem upieczonego ciasta. posypujemy cukrem pudrem i gotowe:)
FRANCUSKI TORCIK A LA DOBOSCHI
Reviewed by Marta Dobosz
on
15:03
Rating: 5
Uwielbiam bawić się jedzeniem, zmieniać smaki, kombinować i próbować, ceniąc przy tym prostotę. Bo diabeł tkwi w szczegółach a dobry smak w prostocie :) W 2009 roku zaczęłam zbierać przepisy rodziny i przyjaciół, żeby można było spróbować wrócić do smaku wspomnień. Przedstawiam też własne, ciągle ewoluujące pomysły, co z resztą widać śledząc archiwum bloga. W swojej diecie od kilku lat uwzględniam nietolerancje pokarmowe i kilka innych czynników związanych z chorobami autoimmunologicznymi. Na pewno jest tu rozmaicie, ale ja uwielbiam chaos a etykiety pozwalają na zachowanie pewnego porządku ;)
zjadłabym takie ciacho ;D
OdpowiedzUsuńPyszności, aż zachciało mi się czegoś truskawkowego :)
OdpowiedzUsuńjest na prawdę pyszne i łatwe do zrobienia:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń