Home
Wege
KLOPSIKI Z PARMEZANU NA PUREE Z GRUSZKI OKRASZONE MASŁEM Z SZAŁWIĄ
KLOPSIKI Z PARMEZANU NA PUREE Z GRUSZKI OKRASZONE MASŁEM Z SZAŁWIĄ
Dzisiaj na naszym stole zagościły piemonckie smaki:) Danie proste,łatwe do zrobienia o niesamowitym smaku. A wszystko to wymyślił mój ukochany Doboschi:)
Gotowanie zaczynamy od przyrządzenia bulionu drobiowego.
Składniki na ciasto:
- 100 g tartego parmezanu
- 1 jajko
- 2 ziemniaki
- 20g czerstwego pieczywa lub w wersji bezglutenowej pieczywa bezglutenowego lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- oliwa z oliwek
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Robimy z nich puree i studzimy. Dodajemy parmezan, jajko,drobno pokruszone pieczywo i oliwę. Możemy doprawić do smaku, uwaga z solą ponieważ parmezan jest bardzo słony. Z zagniecionego ciasta formujemy klopsiki i wkładamy do lodówki na okolo 1 godzinę.
Składniki na puree z gruszki:
- 3 gruszki
- 250 ml białego wina
- 100 ml wody
- 1 łyżka cukru
Obrane i oczyszczone z nasion gruszki gotujemy w winie z wodą i cukrem,zalewając je tak aby były przykryte płynem.Miękkie gruszki odcedzamy i miksujemy na puree.
Klopsiki ugotować w bulionie,pilnując żeby się nie rozpadły( nie doprowadzamy bulionu do wrzenia). Gotujemy krótko około 2-3 minuty.
Na talerzu nakładamy puree z gruszki a na nie klopsiki. Całość polewamy roztopionym masłem z dodatkiem świeżej szałwii.
KLOPSIKI Z PARMEZANU NA PUREE Z GRUSZKI OKRASZONE MASŁEM Z SZAŁWIĄ
Reviewed by
Marta Dobosz
on
14:48
Rating:
5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋