środa, 25 listopada 2009

SŁONE KRUCHE CIASTO wg. M.Rouxa

Przepis pochodzi z książki Michaela Roux "Jajka".
Jest to bardzo dobre ciasto na wszelkiego rodzaju zapiekanki.

250g mąki
125g miękkigo masła
1 średnie jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru

Ciasto zagniatamy aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki kroimy je na cienkie plastry (lub wałkujemy) i układamy w brytfance, którą wkładamy z powrotem do lodówki na kilkanaście minut.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Możemy położyć na środek kawałek pergaminu i wsypać na wierzch fasolę lub groch, wtedy mamy gwarancję, ze podczas pieczenia nie spłyną nam boczki.
Studzimy ciasto. Wyjmujemy z foremki i wypełniamy nadzieniem.
Zapiekamy ponownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń