Follow by Email/Obserwuj przez Email

sobota, 16 lutego 2013

KLOPSIKI Z PARMEZANU NA PUREE Z GRUSZKI OKRASZONE MASŁEM Z SZAŁWIĄ

Dzisiaj na naszym stole zagościły piemonckie smaki:) Danie proste,łatwe do zrobienia o niesamowitym smaku. A wszystko to wymyślił mój ukochany Doboschi:)

Gotowanie zaczynamy od przyrządzenia bulionu drobiowego.

Składniki na ciasto:
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 ziemniaki
  • 20g czerstwego pieczywa lub w wersji bezglutenowej pieczywa bezglutenowego lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Robimy z nich puree i studzimy. Dodajemy parmezan, jajko,drobno pokruszone pieczywo i oliwę. Możemy doprawić do smaku, uwaga z solą ponieważ parmezan jest bardzo słony. Z zagniecionego ciasta formujemy klopsiki i wkładamy do lodówki na okolo 1 godzinę.

 

Składniki na puree z gruszki:
  • 3 gruszki
  • 250 ml białego wina 
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
Obrane i oczyszczone z nasion gruszki gotujemy w winie z wodą i cukrem,zalewając je tak aby były przykryte płynem.Miękkie gruszki odcedzamy i miksujemy na puree.

Klopsiki ugotować w bulionie,pilnując żeby się nie rozpadły( nie doprowadzamy bulionu do wrzenia). Gotujemy krótko około 2-3 minuty. 
Na talerzu nakładamy puree z gruszki a na nie klopsiki. Całość polewamy roztopionym masłem z dodatkiem świeżej szałwii.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń