Follow by Email

wtorek, 19 lipca 2011

LETNIA CUKINIA


Letnia feeria barw na straganach rozbudza zmysły.  Wszystko jest świeże, pyszne, soczyste i pachnące. Aż miło wziąć do ręki nektarynkę i już przy pierwszym kęsie poczuć spływającą między palcami soczystą wilgoć. Pomidory mają smak pomidorów, ogórki chrupią wesoło i młode, pachnące koperkiem ziemniaczki rozpływają się w ustach. To najlepszy czas, żeby korzystać z dobrodziejstw natury. Można nawet nie przyprawiać.

Owoce i warzywa są tak piękne jak malowane, pożeram je wzrokiem i POŻERAM!


Składniki:

  • 2 cukinie zielone lub żółte
  • żółta papryka
  • zielona ostra papryka
  • 250g pieczarek
  • 2 młode cebulki
  • dorodny pomidor, może malinowy? :)
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • parmezan do posypania












Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki, gdy już wyparuje z nich woda - paprykę, gdy papryka lekko zmięknie - pomidory. Gdy z pomidorów zrobi się przyjemny, czerwony sosik znaczy, że możemy warzywa zapakować w wydrążone cukinie.
Z wydrążonych środków polecam zrobić krem z cukinii :)

Pieczemy lub grillujemy w maksymalnej temperaturze około 20-30 minut.
Podajemy zroszone oliwą i posypane parmezanem.

Życzę Państwu wszystkiego letniego i słonecznego!

2 komentarze:

  1. uwielbia takie lekkie dania na lato ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, też mam dwie cukinie w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń