Letnia feeria barw na straganach rozbudza zmysły. Wszystko jest świeże, pyszne, soczyste i pachnące. Aż miło wziąć do ręki nektarynkę i już przy pierwszym kęsie poczuć spływającą między palcami soczystą wilgoć. Pomidory mają smak pomidorów, ogórki chrupią wesoło i młode, pachnące koperkiem ziemniaczki rozpływają się w ustach. To najlepszy czas, żeby korzystać z dobrodziejstw natury. Można nawet nie przyprawiać.
Owoce i warzywa są tak piękne jak malowane, pożeram je wzrokiem i POŻERAM!
Składniki:
- 2 cukinie zielone lub żółte
- żółta papryka
- zielona ostra papryka
- 250g pieczarek
- 2 młode cebulki
- dorodny pomidor, może malinowy? :)
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz, suszone oregano
- parmezan do posypania
Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki, gdy już wyparuje z nich woda - paprykę, gdy papryka lekko zmięknie - pomidory. Gdy z pomidorów zrobi się przyjemny, czerwony sosik znaczy, że możemy warzywa zapakować w wydrążone cukinie.
Z wydrążonych środków polecam zrobić krem z cukinii :)
Pieczemy lub grillujemy w maksymalnej temperaturze około 20-30 minut.
Podajemy zroszone oliwą i posypane parmezanem.
Życzę Państwu wszystkiego letniego i słonecznego!
uwielbia takie lekkie dania na lato ;)
OdpowiedzUsuńMniam, też mam dwie cukinie w lodówce :)
OdpowiedzUsuń