Składniki:
- 2 ząbki czosnku - pokrojone w cienkie plastry
- kilkanaście krewetek
- kawałek tofu
- papryka czerwona, zielona
- kiełki fasoli mung
- listek limonki
- trawa cytrynowa
- 2 łyżki oleju/oliwy
- pieprz, sól
- sriracha
- sos sojowy'ocet ryżowy (opcjonalnie do doprawienia)
Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy listek limonki i trawę cytrynową oraz srirachę (według uznania).
Następnie dodajemy krewetki, zamarynowane wcześniej w sosie sojowym. Chwilę smażymy. Zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, tofu i kiełki. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i octem ryżowym.
Możemy podać z makaronem sojowym lub ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋