środa, 6 lipca 2011

PIZZA !

Jestem wielką fanką włoskiej i śródziemnomorskiej kuchni, ale nigdy nie przepadałam specjalnie za pizzą. Być może moją opinię o tej najbardziej znanej włoskiej potrawie spaczyły tak zwane sieciówki serwujące tłuste, "bułkowate" kawałki ciasta. Wiem, że w Warszawie są miejsca, w których można zjeść dobrą pizzę. W dobrej włoskiej restauracji wybieram jednak inne rzeczy, zwykle takie, których nie chce mi się robić w domu np. ravioli :)
Pizza domowa, jest za do czymś co robię nieczęsto i dlatego jest to zawsze domowa atrakcja :)
Rodzinnym pizzamakerem jest mój Brat. Zaczynał już jako dziecko a przepis na jego ciasto pochodzi z... Teleranka :)
Dlatego podam dwa, których używam robiąc pizzę. Jego i swój. Polecam wypróbowanie obydwu. Są bardzo podobne w gruncie rzeczy :)


Pizza Alana:
Wersja Alana jest hurtowa, ponieważ chętnych na jego ciasto do pizzy jest dużo :)
Można ją spokojnie podzielić na 3.

  • 3kg mąki
  • 6 szklanek wody (250ml) (moze być woda gazowana) (plus 1 do rozpuszczenia drożdzy soli i cukru)
  • 3/4 szklanki oleju/oliwy
  • 1/2 kostki drożdzy
  • 7 łyżeczek soli
  • 4 łyżeczki cukru

Cukier sol i drożdże rozpuscic w wodzie wymieszać. Ciasto rozrobić tak, żeby odchodzilo od ręki i zostawić na noc albo na kilka godzin,
mąki można dosypywać a wody dolewać, jeśli ciasto będzie za lepkie lub za suche aczkolwiek powinno być ok i niewiele trzeba poprawiać, najlepiej to robić dopiero po dokładnym ugnieceniu ciasta. 



Pizza Oli

  • kg mąki pszennej
  • łyżka cukru pudru
  • 2 saszetki drożdży
  • 1/2 litra letniej wody (najlepiej gazowanej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Mieszamy mąkę z drożdżami a następnie wodę i oliwę. Ciasto ugniatamy w razie potrzeby dodając mąki lub wody. Możemy na stolnicy, ja wolę w misce. Kulę ciasta zostawiamy w naczyniu przykrytym ściereczką lub folią spożywczą w ciepłym miejscu na około godzinę. Gdy wyrośnie formujemy kulki, podsypujemy mąką i rozciągamy lub wałkujemy na krążki. Krążki smarujemy ciastem, posypujemy serem i układamy nasze ulubione składniki :)


Sos pomidorowy:
przecier pomidorowy
sól, pieprz, oregano, bazylia suszone
łyżka oliwy z oliwek
wyciśnięty ząbek czosnku
szczypta cukru


Ulubione dodatki do pizzy:
  • salami, pikantna papryka, cebula, zielone oliwki - czyli classico ;)
  • pikantna kiełbaska chorizo, oliwki
  • szynka parmeńska, karczochy, czarne oliwki
  • świeży pomidor, fileciki anchois, czarne oliwki, orzeszki pinii
  • szynka/boczek, cebula, słodka papryka, pieczarki
  • szynka/boczek, cebula, jajko (wbijamy pod koniec pieczenia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń