Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 cukinie (mogą być żółte lub zielone)
- 3 ząbki czosnku
- 1 młoda cebulka
- 2 obrane ze skórki pomidory
- garść czarnych oliwek
- oliwa z oliwek (kilka łyżek)
- suszone oregano i bazylia
- feta lub ricotta
- opcjonalnie: sriracha lub ostra papryka
Na oliwie smazymy cebulę, czosnek i przyprawy. Dodajemy poszatkowaną (na tarce) cukinię a następnie pokrojonego w kostkę bakłażana. Warzywa możemy obrać ze skórki lub nie, jak lubicie.
Bakłażana dodaję specjalnie na koniec, ponieważ chłonie oliwę jak gąbka. Gdybym zrobiła odwrotnie, potrawa musiałaby pływać w tłuszczu - nie byłoby wyjścia.
Dusimy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy oliwki i pokrojone pomidory (mogą być z puszki).
Gotujemy jeszcze chwilę aż pomidory się rozpadną i powstanie przyjemny kolorowy sos.
Ja podałam z makaronem razowym i fetą. Ale taki sos bakłażanowo-cukiniowy świetnie smakuje też ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋