Do rozgrzanych jak węgielki ziemniaków, pasuje zimny ogórkowy dip z ricottą.
Ziemniaki:
- kilka/kilkanaście średnich ziemniaczków
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- łyżka masła
- dowolna mieszanka przypraw: na przykład papryka w proszku, cayenne, mielony kminek i gałka muszkatołowa, sól pieprz obowiązkowo. Lub po prostu sos chilli lub zioła.
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w paseczki. Można robić to na łyżce, wtedy się ich nie przetnie, ale mnie się nie chce w to bawić.
W rondelku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy ziemniaki, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę i posypujemy dowolnymi przyprawami lub tylko solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 20-30 minut.
DIP Z RICOTTY I OGÓRKA
opakowanie serka ricotta
łyżka lub dwie naturalnego jogurtu
obrany i pokrojony w drobna kostkę ogórek
3-5 drobno pokrojonych rzodkiewek
sól, pieprz
sok z połówki cytryny
oliwa do skropienia
koperek lub garść innych ziół: mięty, bazylii lub kolendry
Wszystkie składniki po prostu mieszamy. Dekorujemy koperkiem, skrapiamy oliwą i cytryną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋