Follow by Email

środa, 6 lipca 2011

ZIEMNIAKI HASSELBACK I PYSZNY DIP Z RICOTTY I OGÓKA

Ziemniaczki Hasselback są prześliczne i jak to zwykle bywa z ziemniaczkami - przepyszne.
Do rozgrzanych jak węgielki ziemniaków, pasuje zimny ogórkowy dip z ricottą.


Ziemniaki:

  • kilka/kilkanaście średnich ziemniaczków
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • dowolna mieszanka przypraw: na przykład papryka w proszku, cayenne, mielony kminek i gałka muszkatołowa, sól pieprz obowiązkowo. Lub po prostu sos chilli lub zioła.


Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w paseczki. Można robić to na łyżce, wtedy się ich nie przetnie, ale mnie się nie chce w to bawić.
W rondelku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy ziemniaki, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę i posypujemy dowolnymi przyprawami lub tylko solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 20-30 minut.

DIP Z RICOTTY I OGÓRKA
opakowanie serka ricotta
łyżka lub dwie naturalnego jogurtu
obrany i pokrojony w drobna kostkę ogórek
3-5 drobno pokrojonych rzodkiewek
sól, pieprz
sok z połówki cytryny
oliwa do skropienia
koperek lub garść innych ziół: mięty, bazylii lub kolendry

Wszystkie składniki po prostu mieszamy. Dekorujemy koperkiem, skrapiamy oliwą i cytryną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń