Jest to zupa żurkopodobna, na białej surowej kiełbasie, ale nie tak ciężka jak żurek i bez zakwasu. Bardzo ją lubimy.
Potrzebujemy:
6 białych, surowych kiełbasek
6 ząbków czosnku
marchewka
pietruszka
4 ziemniaki
cebula
sól, pieprz, cukier, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek
gęsta śmietana lub sojowy zamiennik
sok z cytryny
Najpierw gotujemy kiełbaski, muszą się chwilę gotować solo, żebyśmy mogli usunąć szumowinę a później je podziurkować (uwaga na oczy!).
Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, czosnek, ziele, listek, sól i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podajemy surową lub zrumienioną na oliwie, możemy też opiec ją jak do rosołu a później się jej pozbyć. Gdy już warzywa będą miękkie dodajemy sok z cytryny (około 2-3 łyżek, łyżeczkę cukru i śmietanę lub sojowy zamiennik.
Wyjmujemy kiełbaski, kroimy w plasterki, podsmażamy na małej ilości oliwy, możemy przyprawić pikantną papryką. Dodajemy do zupy. Możemy też ugotować jajko na twardo, ale niekoniecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋