Składniki na dwa pasztety po 1 kg:
- surowe podgardle wieprzowe - 500g
- wieprzowina (np. szynka), wołowina, cielęcina, drób - 1 kg od szynki
- listek, sporo ziela angielskiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2-3 cebule (jedną podsmażamy na 2 łyżkach masła, pozostałe gotujemy z mięsem)
- wątróbka drobiowa - 500g umyć (należy gotować osobno, przegotować, wylać i jeszcze raz zagotować, nie za długo, żeby nie była sztywna)
- 1-2 kajzerki
- 6 jajek (na każdy kg mięsa od 2-3 jajek)
- bułka tarta do posypania
Możecie użyć też po prostu mięsa z rosołu i z niego zrobić pasztet. Im więcej rodzajów mięsa tym pasztet bogatszy.
Mięso gotujemy z listkiem, zielem, cebulą aż będzie miękkie. Do wywaru z mięsa wkładamy kajzerkę albo dwie, wyciskamy i razem z mięsem kręcimy w maszynce, gdy jest jeszcze ciepłe.
Doprawiamy: pieprzem, solą gałką muszkatołową (prawie całą).
Dodajemy jajka (możemy osobno ubić pianę z białek).
Mieszamy, wkładamy w brytfankę wysmarowana masłem i bułką tartą, na wierzchu też posypujemy bułeczką. Pieczemy około 45-60 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. W trakcie pieczenia możemy też sprawdzać patyczkiem, czy jest już gotowy. Zostawiamy w piekarniku, żeby ostygł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋