Follow by Email

czwartek, 28 stycznia 2010

I znowu inspiracja panem O. ;) Jest to całkiem nowe spojrzenie na mozarellę :)


Sałatka przepyszna, gdy chwilę postoi przechodzi zapachem cytryny. Przypomina mi w smaku pastel fresco z syropem cytrynowym, ale w wersji wytrawnej.

Składniki dla 4 osób:
4 kulki mozarelli
6-8 łyżek gęstej śmietany
papryczka chilli
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
garść swieżych lub suszonych ziół:
(w oryginale świeży tymianek, w mojej wersji mięta i natka)

Mozarellę kroimy w plastry i układamy na talerzu. Rozsmarowujemy na każdym plastrze śmietanę.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy wypestkowaną papryczkę w cieniutkie paseczki. Obieramy cieńką warstwę skórki z cytryny, kroimy na drobne kawałki i posypujemy mozarellę.  Skrapiamy oliwą, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz.

Taką sałatka może postać ze 2 dni w lodówce.

Możemy obłożyć nią kawałki ryby i zapiec (30-40 minut 180 stopni)

Ja tak zrobiłam z filetem z limady. Niebo w gębie!
6

A to dopiero wyszło super! Nie spodziewałam się po tym połączeniu niczego dobrego. Brokuły ostatnio nam nie szły, anchois trzymam w lodówce, bo zawsze się przydaje jako dodatek do sosów czy tatarka.
Ale żeby to wszystko razem i to z makaronem?  Nie uwierzycie, dopóki nie spróbujecie - bomba!
Znalazłam przepis w książce Oliwiera i pomyślałam, że skoro on to zrobił i jeszcze opublikował, coś musi być na rzeczy ;)
Trochę zmieniłam przepis, dodałam więcej czosnku, anchois i świeżą papryczkę chilli pomarańczową- była  nadzwyczaj łagodna (w przepisie oryginalnym jest mniej czosnku i tylko suszona papryka)


Składniki dla dwóch głodnych osób:
4 łyżki masła
brokuły
4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli (lub suszona)
6-10 filecików anchois
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
tarty ser (może być parmezan)

makaron lub tortellini

Oddzielamy różyczki brokułów i odkładamy. Odcinamy suchą częśc pędu, resztę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Roztapiamy połowę naszego masła (2 łyżki) i dusimy razem z filecikami anchois, drobno posiekanym czosnkiem i papryczką (bez pestek). W tym czasie gotujemy makaron/tortellini, na ostatnie 5-8 minut wrzucamy do garnka z makaronem różyczki brokułów. Gotujemy al dente (mają wtedy piękny, zielony kolor).
Odcedzamy, zostawiając odrobinę wody. Przekładamy do rondelka, dodajemy resztę masła i mieszamy wszystko razem doprawiając solą i pieprzem. Na koniec posypujemy serem.

To danie robi się w 15-20 minut (czas gotowania makaronu) i jest po prostu R E W E L A C Y J N E
Smacznego!






2

Ostatnio, w poszukiwaniu inspiracji, wyciągnęłam książki Oliwiera . Zrobiłam kilka jego przepisów, ale oczywiście zmieniając conieco, bo jak mówi mój Ukochany nie ma bata, żebym kiedykolwiek w życiu przeczytała do końca jakąkolwiek instrukcję (obsługi) ;)
Cytrynki są fajne jako dodatek do mięsa, ryb. Można je trzymać w lodówce przez tydzień w słoiku.
Ja upiekłam z nimi rybę i wyszła super.


Składniki:
4 cytryny (sparzone)
łyżka nasion kolendry
3 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki chilli
4 łyżki oliwy z oliwek

Na patelni podsmażamy nasionka kolendry aż zaczną podskakiwać, zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną cytrynę, chilli i cukier. Chwilkę dusimy na małym ogniu. Przekładamy do szklanego naczynia.

2

poniedziałek, 25 stycznia 2010


Składniki:
500 g serka mascarpone
650 g śmietanki 31%
2 opakowania włoskich biszkoptów do tiramisu (mogą być zwykłe języki)
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 szklanki wrzątku
pół szklanki alkoholu ( czysta wódka, amaretto, likier waniliowy)
4 opakowania cukru waniliowego
szklanka brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)
4 żółtka

Ponadto:
okrągła tortownica 24-26 cm.
ażurki czekoladowe
posypka czekoladowa
Rozpuścić trzy łyżki kawy w 2 szklankach wrzątku, dodać alkohol, 2 opakowania cukru waniliowego , ewentualnie kilka kropel aromatu amaretto lub rumowego. Pozostawić do wystudzenia.
Żółtka świeżych jaj ubić na puszysta masę z cukrem i 2 opakowaniami cukru waniliowego, dodać 450 g serka mascarpone i delikatnie wymieszać. 125 g śmietanki 31% ubić na sztywno. Dodać do całości.Biszkopty maczać na kilka sekund w kawie i układać ciasno w formie, aż zapełni się dno, na to nałożyć masę z serka. Posypać obficie przez siteczko kakao. Na to nałożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, następnie masę zrobioną z ubitej , pozostałej śmietanki( 525 g ) i resztki serka(50g).


Wstawić do lodówki na 5-6 godzin.


Od Cytryny:
To najlepsiejszy tort urodzinowy!!
Dziękuję Martuś !!! :-*
1

niedziela, 17 stycznia 2010


Przepis specjalnie wymyślony na niedzielny obiad w przemiłym towarzystwie.

Składniki:
kurczak
400g wątróbek drobiowych
suszone morele - garść
posiekane orzechy włoskie -garść
płatki migdałów - garść
rodzynki - garść
tymianek świeży i posiekany - garść
bułka tarta - pół szklanki
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka suszona
oliwa z oliwek
brandy - pół szklanki (ja dodałam chyba więcej, bo lałam prosto z butelki ;)

Kurczaka myjemy, nacieramy oliwą i przyprawami: solą, pieprzem i papryką.
Przygotowujemy farsz.
Wątróbkę myjemy, czyścimy (usuwam środkową część z żyłkami) i siekamy. W tym przepisie nie mieliłam wątróbki, chciałam, żeby farsz był bardziej treściwy i nie miał konsystenji pasztetu.
Poza tym...uwielbiam siekać ;)
Do wątróbki dodajemy jajko, bułkę tartą, tymianek i bakalie.
Na koniec dolewamy brandy i mieszamy wszystko razem.
Faszerujemy kurczaka, zapinając otwory wykałaczkami lub ambitniej - zaszywamy ;)
Ja się nie bawiłam w chirurga i użyłam wykałaczek.

Tak nadzianą kurę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.
Podałam z sałatą, piklami i kminkowymi ziemniakami z masłem.

Smacznego!

4

piątek, 15 stycznia 2010



Na początku miała być paella, ale miałam wenę i postanowiłam zrobić trochę inne niż zwykle krewetki, takie bardziej kolorowe i karnawałowe.

Składniki dla 4 osób:
paczka spaghetti (nasza ulubiona Barilla No5)
300-400g krewetek tygrysich (miałam kilogramowe opakowanie, więc wzięłam "na oko" około 1/3 paczki)
5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
2 papryki
2 pomidory
papryczka chilli lub piri piri (akurat miałam tę drugą)
sól, szafran (ja nadal mam przywiezioną z Hiszpanii mieszankę przypraw do paelli, więc używam:)
cayenne (jeśli ktoś lubi bardzo ostre)
oliwa z oliwek

Paprykę wkładamy całą do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek w cieńkich plasterkach, gdy się lekko zarumienią dodajemy obrane krewetki. Dodajemy szafran (lub przyprawę do paelli) i papryczkę chilli (może być pokrojona drobno lub w większe kawałki, żeby można ją było później wyjąc). Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty towarzystwa na patelni i chwilę trzymamy na niewielkim ogniu, aż z pomidorów zrobi się sos.
Papryka powinna być już upieczona. Obieramy ją ze skórki i kroimy w paski. Dodajemy do krewetek.
Podajemy ze spahetti i opcjonalnie z parmezanem.

Smacznego!



3

niedziela, 10 stycznia 2010

...albo raczej na petardzie, gotowy do startu ;)

A blog Cytryna&Co wystartował 4 stycznia 2009. Mamy już ROK!!!
Pozwolę więc sobie naszemu cytrynowemu teamowi (Kasia, Lucy, Marta i ja) życzyć samych udanych przepisów i sukcesów kulinarnych :)

Kurczak na puszce wygląda przekomicznie, ale smakuje wyśmienicie.
Zwykle suche po upieczeniu piersi, są pyszne i wilgotne.
Startujemy z kurczakiem w Nowy Rok! :)

Składniki:
cały kurczak
puszka piwa
odrobina oliwy z oliwek
sól, pieprz
przyprawy, tutaj pełna dowolność, ja użyłam: słodką paprykę, chilli, tymianek, bazylię.

Kurczaka myjemy i czyścimy, wykrajamy zbędne ilości skóry.
Smarujemy go oliwą i przyprawami, na zewnątrz i w środku.
Część piwa, około połowy odlewamy, możemy zostawić sobie do podlewania lub wypić ;)
Kurczaka sadzamy/nadziewamy na puszkę. Ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około godziny w temperaturze 160-180 stopni. Pod koniec pieczenia możemy włączyć termoobieg.

Następnym razem pokuszę się o posadzenie kurczaka na butelce, może z winem...

Smacznego!


17

Śnieg zasypał drogi, do sklepu daleko a w lodówce hula wiatr... ;)

Noworoczny tydzień spędziliśmy na wspomnieniu świątecznych smakołyków i wyjadaniu zapasów, bo nie chciało nam się robić żadnej, większej wyprawy do sklepu przy takiej pogodzie. Zmobilizowaliśmy się do tego dopiero w obliczu nadchodzącego weekendu i gości zaproszonych na PYZA-PARTY :)



Już w czwartek nasza lodówka miała do zaoferowania praktycznie tylko światło a musiałam nakarmić dwóch facetów i koleżankę.  Zajrzałam  więc do zamrażalnika i stwierdziam, że zimno, nie zimno, czas wyjąć piersi;)

Składniki:
piersi z kurczaka
duży por
ser pleśniowy typu rokpol
3 łyżki śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz, kurkuma lub curry, papryka słodka i chilli (ja dodałam odrobinę sosu chilli)

Piersi kroimy w kosteczkę i smażymy z przyprawami na oliwie z oliwek. Gdy się lekko zarumieni, przekładamy do osobnego naczynia. Na tej samej patelni dusimy pokrojonowego w talarki pora.
Następnie, piersi wracają na patelnię. Dodajemy do nich śmietanę i ser pleśniowy. Dusimy wszystko razem przez chwilę.

Podałam go z ryżem z szafranem i wyciągnełam z zapasów pikielki od mojej Mamy. Między innymi mistrzowskie marynowane na słodko gruszki i super pikantne, piekielne, kiszone papryczki.

Smacznego!

4

niedziela, 3 stycznia 2010

Wreszcie zabrałam się za podsumowanie grudniowej Akcji z Jajem. Przepraszam, że tak późno, ale lepiej późno niż wcale mam nadzieję :)
Dziękuję Wam wszystkim za udział w akcji i życzę samych sukcesów kulinarnych i nie tylko w Nowym Roku :)
Tuż po akcji dosłała mi swoje ciekawe przepisy Ewelosa, której strona nie jest zarejestrowana na Durszlaku. Podaję do nich linki, bo są niesamowicie smakowite.

Akcja trwała od 21.11-07.12

W akcji wzięło udział 41 osób:
• grazyna0071 http://oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl/
• Mirabelka http://mirabelkowy.blog.pl/
• olciaky http://waniliowachmurka.blox.pl/
• gwiazdka.w.kuchni http://www.gwiazdkawkuchni.blogspot.com/
• andzia-35 http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/html
• przytulanka http://przytulanka.wordpress.com/
• RainDrop http://passionfruit.blox.pl/
• kwiecienka http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/html
• kabamaiga http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
• asia-p http://targowiskokalorii.blogspot.com/
• ilka_86 http://targowiskokalorii.blogspot.com/
• joanna63 http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/
• wiosenka http://eksplozjasmaku.blox.pl/
• Anne Marie http://rarytasik.blogspot.com/
• wmojejkuchni http://mitliebegekocht.blogspot.com/
• Anulka http://slonecznakuchnia.blogspot.com/
• Muscat http://zatokarozkoszy.blogspot.com/
• lamad http://mad-aboutfood.blogspot.com/
• sonieczka http://dorotazima.blog.onet.pl/
• marghe http://miszmasz-marghe.blogspot.com/
• cudawianki http://www.brulionzprzepisami.blox.pl/
• aga-aa http://eksperymentalnie.blogspot.com/
• klubkuchareczek http://ekuchareczka.pl/
• KucharzyTrzech http://kucharzytrzech.blogspot.com/
• zemfiroczka http://makaroniary.blogspot.com/
• misbasia http://misbasia.blox.pl/
• Potrawa http://potrawy.blogspot.com/
• piotras100 http://mojenalewki.blox.pl/html
• polinqa http://kotlet.tv
• dorota20w http://smakuje.blox.pl
• Aquarella http://grysik.bloog.pl/
• agnieszqa http://www.zapraszamdostolu.blogspot.com/
• AniaC http://mojamalakuchnia.blogspot.com/
• pinkcake http://pinkcake.blox.pl/html
• Gutek http://gutki.blogspot.com/
• majazteca http://kalejdoskopkulinarny@blogspot.com
• truscaveczka http://truspichci.blogspot.com/
• marfoska http://czerwcowaczarownica.blogspot.com/
• darki http://pomyslykulinarne.blox.pl
• Ewelosa http://www.ewelosa.pl/
• Cytryna http://gotowanienawszystko.blogspot.com/

Pojawiło się 67 pomysłów z jajem :) A oto nasze przepisy:
Ewelosa
Sałatka z marynowanym czosnkiem, avocado, żurawiną i jajkiem
Quiche z boczkiem i porą
Quiche z pora i pomidora
Ciasto miodowo-migdałowe z morelami, wanilią i batatem
Ciasto korzenne z kandyzowanym imbirem i polewą czekoladowo-imbirową
Zaplatany chleb z żurawiną i orzechami Weekendowa
grazyna0071
Kulki serowo-ziołowe
Jajko w koszulce z kuchenki
Sałatka z pora z jajkiem
Mirabelka
Naleśniki z farszem jajeczno-serowym
Jajka w koszyczkach
Chrupiący omlet
olciaky
Pierniczki katarzynki mikołajkowe
Serniczki dyniowe na kruchym piernikowym spodzie
gwiazdka.w.kuchni
Jajko na miękko z waniliowym karmelem
Omlet gruszkowy z cynamonowym karmelem
andzia-35
Sałatka z pestkami słonecznika
Pasta jajeczna z curry
przytulanka
Jajeczna rolada ze szpinkiem
Zapiekanka z brukselka i sadzonymi jajkami
RainDrop
Jajka w sosie musztardowym
Pasta z tuńczyka
kwiecienka
Salatka makaronowa z jajkiem i kurczakiem
Kotleciki z jajek z pieczarkami
kabamaiga
Omlet z suszonymi pomidorami
Pieczone jajka ze szpinakiem
asia-p
Bezy francuskie
Eggnog, czyli domowy ajerkoniak
ilka_86
Sałatka z rzodkiewką i jajkiem
Sałatka z ogórków kiszonych, jajek i jabłek
joanna63
Śledź po japońsku
Omlety
wiosenka
Sałatka z jajkami i sosem czosnkowym
Anne Marie
Pudding brzoskwiniowy z kaszy manny
wmojejkuchni
Omlet
Anulka
Placuszki z jajek
Muscat
tamagoyaki
lamad
jajecznica z mozzarellą i szczypiorkiem
sonieczka
Frittata ze słodkimi ziemniakami i pomidorami
marghe
Egg Biryani
cudawianki
nalesniki wedlug m. roux'a
aga-aa
Omlet z szynka i groszkiem
klubkuchareczek
znakomite jajka faszerowane
KucharzyTrzech
Pasta jajeczna
zemfiroczka
Jajo Kolumba, czyli spaghetti carbonara ;)
misbasia
Sałatka z selerem marynowanym i żółtym serem
Potrawa
FASZEROWANE JAJKA Z CZOSNKIEM I JOGURTEM
piotras100
Kiszone jajka
Cytryna&Co
PIERNICZKI 1
PIERNICZKI 2
TATAR SIEKANY Z POLĘDWICY
Szarlota Domowa Marty
QUICHE Z CUKINIĄ
FLAMICHE Z PORAMI
Po prostu sadzone.. na szynce, dymce i pomidorach
ROLADKI Z ŁOSOSIA
Pasta z rzerzuchy
TORTILLA
TARTA Z GRUSZKAMI
TARTA Z BRZOSKWINIAMI
KRUCHE CIASTO NA SŁODKO
TORCIK SZPINAKOWO-ZIEMNIACZANY
QUICHE Z JAJKIEM I SZPINAKIEM
Sałatka Hiszpańska
Sałatka śledziowa
Sałatka Nicejska
Pasta z Makreli
7

Łączna liczba wyświetleń