Kruche ciasteczka, które robi moja Teściowa i dla których grzeszę glutenem ;)
Składniki:
Masło zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Zmieszać z mąką.
Wbić dwa całe jajka, dodać szczyptę soli, śmietanę i szybko zagnieść.
Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Przed wyłożeniem na blachę jeszcze raz zagnieść.
Rozwałkować, wyciąć ciasteczka. Posypać cukrem.
Piec 30 minut pierwszą partię w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Drugą partię 25 minut.
0
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 150g masła zamrożonego
- 2 jajka duże
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier do posypania
Masło zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Zmieszać z mąką.
Wbić dwa całe jajka, dodać szczyptę soli, śmietanę i szybko zagnieść.
Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Przed wyłożeniem na blachę jeszcze raz zagnieść.
Rozwałkować, wyciąć ciasteczka. Posypać cukrem.
Piec 30 minut pierwszą partię w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Drugą partię 25 minut.