Trzy rodzaje świątecznego śledzika! Sama nie wiem, który lepszy.
Do wszystkich przepisów: śledzie płuczemy w zimnej wodzie i moczymy je w niej przez min. godzinę.
ŚLEDŹ KORZENNY
Składniki:
0
Do wszystkich przepisów: śledzie płuczemy w zimnej wodzie i moczymy je w niej przez min. godzinę.
ŚLEDŹ KORZENNY
Składniki:
- 500g filetów śledziowych
- 2 cebule
- szklanka octu balsamicznego
- pół szklanki octu słodowego
- pół szklanki oleju z orzechów włoskich
- łyżka przyprawy do piernika, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki mielonego kardamonu
- liść laurowy - po jednym na słoiczek
- ziele angielskie - po 2-3 ziarna na słoiczek
- 6 łyżek syropu klonowego
- gwiazda anyżu - po jednej na słoiczek
- plaster imbiru - po jednym na słoiczek
Śledzie kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i zalewamy zalewą przygotowaną z octu, oleju i przypraw.
ŚLEDŹ W OLEJU Z GORCZYCĄ
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- olej słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron, lniany lub miks
- liść laurowy - po jednym na słoik
- pół łyżeczki białej gorczycy - na 1 słoik
- łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej - po jednej na słoik
- ziele angielskie - 2-3 kuleczki na słoik
- pieprz
- 2 cebule
Śledzie kroimy i wkładamy do słoików z cebulą i przyprawami. Zalewamy olejem
TATAR ZE ŚLEDZIA I BURAKÓW (nie IO)
Składniki:
- 500g filetów śledziowych
- 100 ml oleju z orzechów laskowych
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 2 ugotowane lub opieczone buraki
- 2 garści rodzynek
- 2 cebule
- 2 jabłka
- pieprz
Śledzie, cebulę, buraki i jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z orzechami., rodzynkami i doprawiamy olejem, pieprzem i octem (do smaku).