Mój odstawowy przepis na bulion. Rosół pełen kolagenu, glutationu, to prawdziwy balsam dla naszych jelit, stawów i energetyczny zastrzyk dla zdrowia. Gotuj przynajmniej 8 godzin (najlepszy jest 12-godzinny).
Zrób duży garnek rosołu, przecedź i schowaj do lodówki. Używaj jako bazę do innych dań, podawaj na różne sposoby lub pij filiżankę rosołu dziennie.
🍖Użyj dobrego jakościowo mięsa!
Świetne na rosół są ogony wołowe, kości z chrząstkami.
Możesz dodać wołowinę, indyka, kaczkę, cielęcinę (np. gicz), kurczaka wolno-wybiegowego, kurę wiejską.
Możesz dodać wołowinę, indyka, kaczkę, cielęcinę (np. gicz), kurczaka wolno-wybiegowego, kurę wiejską.
🍗Mięso wykorzystaj do PHO-sołku, podaj z rosołem, lub zrób pyszną galaretkę (dodaj czosnek, zielony groszek, gotowaną marchewkę, zalej rosołem z odrobiną żelatyny). Możesz też je zmielić, dodać gałkę muszkatołową, jajka lub siemię lniane, ulubione przyprawy i upiec pasztet.
Składniki:
- Ogony wołowe lub szponder wołowy - 500 g
- Porcja rosołowa wiejskiej kury lub indyka - 500g
- Cebula - 1szt
- Marchew - 4 szt
- Pietruszka z nacią - 1-2 szt
- Seler naciowy - 2 łodygi
- Seler korzeń - kawałek
- Por - 1 szt
- Opcjonalnie: ekologiczne suszone zioła do rosołu
- Sól himalajska
- Lubczyk świeży (łodyga) lub suszony (łyżeczka) lub łyżka domowego maggi z lubczyku
- Kurkuma
- Pieprz
- Woda
Umyj mięso.
Zalej do 3/4 dużego
garnka filtrowaną zimną wodą.
Zacznij gotować,
gdy się zagotuje ściągnij szum i zmniejsz ogień.
Opal cebulę.
Dodaj warzywa i
przyprawy.
Gotuj na małym
ogniu przez 8-12 godzin.
Dopraw solą i
pieprzem.
Przecedź, przelej
do słoika i trzymaj w lodówce.