Dzisiaj po cudownym weekendzie urodzinowo-rocznicowym, zostaliśmy z Wężem sami w domu. Loczek wyjechał na ferie. "A gdy nie ma dzieci w domu to"... gotuję rzeczy, których on nie lubi a my tak :)
Dziś w menu: łosoś na parze w sosie daktylowo-musztardowym, puree cytrynowe z ziemniaków i szpinak z tofu i sezamem.
Składniki:
dwa filety z łososia ugotowane na parze, skropione cytryną, posypane solą i kolorowym pieprzem
Sos:
Puree cytrynowe:
Sałatka:
Na oliwie podsmażamy czosnek i papryczkę (ja ją kroję na pół a później wyciągam), dodajemy szpinak i pokrojone w kostkę tofu. Następnie doprawiamy olejem sezamowym i sosem sojowym. Posypujemy uprażonym sezamem.
5
Dziś w menu: łosoś na parze w sosie daktylowo-musztardowym, puree cytrynowe z ziemniaków i szpinak z tofu i sezamem.
Składniki:
dwa filety z łososia ugotowane na parze, skropione cytryną, posypane solą i kolorowym pieprzem
Sos:
- łyżka syropu daktylowego
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z prażonych orzechów włoskich
Puree cytrynowe:
- ugotowane ziemniaki
- masło - 25 g
- sól, pieprz - do smaku
- skórka i sok połówki z cytryny - do smaku
- łyżka serka śmietankowego: może być Piątnica, Philadelphia albo mascarpone
Sałatka:
- kilka garści listków szpinaku (pół paczki)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- papryczka chilli
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- prażony sezam
- kilka kropel oleju sezamowego
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- wędzone tofu
Na oliwie podsmażamy czosnek i papryczkę (ja ją kroję na pół a później wyciągam), dodajemy szpinak i pokrojone w kostkę tofu. Następnie doprawiamy olejem sezamowym i sosem sojowym. Posypujemy uprażonym sezamem.