Uwielbiam tę wersję kurczaka. Zarówno pieczonego w całości jak i samych udek. Nigdy nie udało mi się zrobić, zdjęcia, chociaż gotuję go dosyć często. Teraz wreszcie mam zdjęcie i podaję przepis. Jest genialny.
Składniki:
Jeśli nie macie czerwonego pieprzu - można użyć zielonego tylko nie z zalewy. Choć czerwony ma specyficzny, lekko ziołowy smak. Podobnie z czosnkiem niedźwiedzim - można użyć np. estragonu lub innej przyprawy. Natomiast szałwia jest obowiązkowa :)
Kurczaka czyścimy, smarujemy oliwą z przyprawami, pod skórkę i do środka wkładamy kawałki masła i mango. Pieczemy około 1,5-2 godzin w temperaturze 220 stopni w zamkniętej brytfannie.
1
Składniki:
- cały kurczak lub części
- 1 dojrzałe mango
- 50 g masła
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, suszona szałwia, czerwony
- pieprz w całości, czosnek w proszku eko lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku, suszony czosnek niedźwiedzi
Jeśli nie macie czerwonego pieprzu - można użyć zielonego tylko nie z zalewy. Choć czerwony ma specyficzny, lekko ziołowy smak. Podobnie z czosnkiem niedźwiedzim - można użyć np. estragonu lub innej przyprawy. Natomiast szałwia jest obowiązkowa :)
Kurczaka czyścimy, smarujemy oliwą z przyprawami, pod skórkę i do środka wkładamy kawałki masła i mango. Pieczemy około 1,5-2 godzin w temperaturze 220 stopni w zamkniętej brytfannie.