Dla wielu z nas Święta to czas, kiedy
musimy sprostać dodatkowym obowiązkom i mocno się napracować zanim z lampką
wina usiądziemy przy choice i wreszcie będziemy mogły celebrować ten wspaniały
czas i po prostu odpocząć. Mamy dla Was Aktywne Mamy, szczególnie zapracowane
podczas Świąt, dobrą wiadomość. Proponujemy Wam dania, które przyrządza się
szybko, sprawnie a smakują wyśmienicie i robią wrażenie na gościach. Przepisy,
które wiele razy sprawdzałyśmy i robiłyśmy podczas różnych okazji.
Życzymy
Aktywnym Mamom wspaniałych Świąt przy rodzinnym stole, pachnących pierniczkami,
oprószonych cynamonem, wytchnienia i relaksu w gronie Rodziny i Przyjaciół.
Niech te Świeta i przygotowania będą dla Was przyjemnością!
Świąteczne
Pierniczki
Nie wyobrażamy sobie choinki bez piernikowych ozdób. Warto zrobić je
wcześniej, żeby mieć czas na ozdabianie.
Marta: Pieczenie pierników
to przede wszystkim świetna zabawa dla mnie i moich
Synków.
Ola: Uwielbiam zapach i
smak pierników! Wprawiają mnie w świąteczny nastrój i wyśmienity humor. Robiąc
je, sama cieszę się jak dziecko. Są tak piękne i pyszne, że przed niektórymi
łakomczuszkami trzeba je chować.
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
- łyżeczka sody
- pół szklanki cukru pudru
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki przyprawy do piernika (lub mieszanki zmielonych goździków, cynamonu, pieprzu, ziela angielskego i gałki muszkatołowej)
Rozrabiamy ciasto i
wałkujemy na placki grubości 3-5 mm. Wycinamy dowolne kształty i pieczemy około
10 minut w rozgrzanym maksymalnie piekarniku.
Perniki - Witrażyki
Przed upieczeniem
wycinamy w pierniczkach dziurkę, do której wsypujemy rozkruszone ladnrynki.
Marta: Landrynki nie mogą być pokruszone zbyt
mocno, bo wyjdzie zbyt wiele pęcherzyków powietrza i będą mało przezroczyste.
Ola: Dobrze uporządkować je kolorami, wyjdą
przepiękne witrażyki fantastycznie prezentujące się np. na choince.
Stopień trudności:
średni
Koszt: niski
Kaloryczność: wysoka
jak choinka!
Czas wykonania:
przygotowanie 20 min, pieczenie 10 minut, ozdabianie – wedle uznania
Super zupa rybna
Jest pyszna i można
ją zrobić w ekspresowym tempie.
Ola: Lubię ją doprawić sporą ilością chilli,
ale w łagodnej wersji jest też smakuje OK. Nie zapomnę jak Twój Mąż najpierw
twierdził, że nie lubi zupy rybnej a potem poprosił o dokładkę J
Marta: Jest to alternatywa dla tradycyjnych zup
bulionowo-rybnych, nie do końca lubianych przez moją Rodzinę. Jeśli dodamy
więcej ryby i owoców morza, może nawet zastąpić danie główne. Polecamy nawet
tym, którzy z założenia nie lubią zup rybnych, warto się przełamać i spróbować!
Składniki (dla 4-6
osób)
- 4-6 filetów rybnych (najlepiej tilapia, sola)
- 6 paluszków krabowych
- 12 dużych krewetek
- opcjonalnie (mieszanka owoców morza)
- papryczka chilli
- 1 średnia cebula
- włoszczyzna (pokrojony w pałeczki lub starty na tarce seler lub pokrojony seler naciowy, marchew, pietruszka i por w talarkach) – można użyć włoszczyzny mrożonej
- przecier pomidorowy z kartonika z łyżką cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy, które dobrze się komponują: sól, kurkuma, pieprz, majeranek, lubczyk, cząber, papryka słodka i ostra, chilli
Rybę zalewamy wodą i dajemy jej popływać przez około 10 minut w gotującej
wodzie. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy się lekko zarumieni, dodajemy do ryby wraz z pokrojonymi warzywami
i papryczką chilli. Gotujemy chwilę aż warzywa będą miękkie. Krewetki obieramy
z pancerzyków, paluszki kroimy na kawałki grubości 1 cm. Wrzucamy do zupy.
Jeśli ktoś nie lubi paluszków krabowych, nie musi ich dodawać, ale dają fajny
efekt - rozwinięte wyglądają jak makaron. Można też dodac miesznkę owoców
morza, ale niekoniecznie.
Przyprawiamy: sporą ilością majeranku, solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką
i ostrą papryką, opcjonalnie: lubczykiem i/lub cząbrem. Na koniec
dodajemy przecier pomidorowy z łyżką cukru. Gotujemy jeszcze chwilę i
voila!
Stopień trudności:
łatwy
Koszt: średni
Kaloryczność: niska
Czas wykonania:
przygotowanie 30 min.
Rostbeff na kilka sposobów
Pieczony rostbef to
super danie, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno do kanapek lub jako
przystawka –skropiony oliwą z oliwek, gęstym octem balsamicznym lub dodatkowo
posypany kaparami i kawałkami parmezanu. Można go podać z sałatką
ziemniaczaną, pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Rostbef saute
To po prostu upieczony kawałek rostbefu bez żadnych przypraw.
Do maksymalnie
nagrzanego piekarnika, w naczyniu żaroodpornym wkładamy rostbef i pieczemy
około 20-30 minut. Mniej więcej po 15
minutach obracamy mięso, żeby było przypieczone z każej strony. Możemy odkroić
plasterek i jeśli Waszym zdaniem jest zbyt surowy w środku, można go zostawić w
piekarniku, żeby doszedł lub podpiec jeszcze 10 minut.
Rostbef a la pastrami
- kawałek rostbefu (chudy, czerwony, bez przerostów i bez kości)
- łyżka pasty chilli
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka czerwonej pasty curry
- sól, pieprz, ostra lub słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki mieszamy i nacieramy nimi mięso. Do maksymalnie nagrzanego
piekarnika, w naczyniu żaroodpornym wkładamy rostbef i pieczemy około 20-30
minut. Mniej więcej po 15 minutach
obracamy mięso.
Stopień trudności:
śniski
Koszt: wysoki
Kaloryczność: średnia
Czas wykonania:
przygotowanie 30-45 min.
Ceviche z tilapii
Być może nasz pomysł
spodoba Wam się jako alternatywa dla tradycyjnego śledzika. Zamarynowa w soku z
limonki i aromantycznej chilli i kolendrze ryba o delikatnym, jedwabistym smaku
na pewno Wam przypadnie do gustu. Limonka powoduje, że ryba ścina się jakby
była ugotowana na parze z lekko kwaśnym posmakiem.
Ola: Uwielbiam ceviche, najlepsze robi Mąż
Marty (sorry Marta)
Marta: Nie staję z nim nawet w szranki ;)
Składniki (na 4
osoby)
- 4 filety z tilapii
- Llimonki: po jednej na filet
- 1 mała cebula biała
- 1 czerwona
- 1 ząbek czosnku
- świeża czerwona papryka słodka lub ostra
- sól, pieprz do smaku
- opjonalnie: seler naciowy (jedna łodyga bez liści)
- posiekaa świeża kolendra lub natka z pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
Tilapię kroimy na
małe kawałki, dodajemy drobno posiekane pozostałe składniki zalewamy sokiem z
limonek i pozostawiamy na 4 – 5 godzin w lodówce. Na koniec doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Podajemy w miseczkach lub szklanych naczyniach.
Stopień trudności:
niski
Koszt: średni
Kaloryczność: niska
Czas wykonania: przygotowanie
20 min. + marynowanie w lodówce
Kolorowy tort świąteczny z masą marshmallows
Marta: Moi chłopcy uwielbiają pomagać mi w
przygotowaniach, szczególnie, gdy w menu pojawia się tort lub dobre ciasto.
Święta to szczególny czas dla nas wszystkich, nie wyobrażam że, sobie tych dni
bez zamieszania w kuchni:)
Ola: Zamieszanie zawsze jest mile widziane J A
robienie tortów z masą plastyczną jest jak powrót do dzieciństwa i zabawy
plasteliną, mnóstwo radości!
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka (osobno ubić białka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do białek (szczypta)
- 1/2 szklanki oleju
- masło do wysmarowania formy
- barwnik niebieski i czerwony Wilton
Składniki mieszamy, dzielimy na dwie porcje. Do każdej z nich dodajemy barwnik
w żelu (niedużo). Przekładamy do
wysmarowanych masłem foremek (21 cm). Pieczemy w temperaturze około 200 stopni
20 minut. Każdy biszkopt, po wystygnięciu, dzielimy na dwa blaty.
Składniki na masę wewnętrzną:
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki
- cukier waniliowy
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym, to samo robimy z
serkiem. Następnie łączymy ubitą śmietanę z ubitym serkiem w jedną masę.
Wstawiamy do lodówki.
Masa plastyczna:
- 300g pianek marshmallows
- 300-400g cukru pudru
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej - do podsypywania podczas wałkowania masy
Pianki roztapiamy w teflonowym rondelku lub w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Mieszamy z cukrem pudrem i ugniatamy. Podsypujemy mąką ziemniaczaną, żeby masa
się mniej kleiła.
Dodajemy barwniki (wystarczą barwy podstawowe: niebieski, czerwony i żółty, z
których można mieszać inne kolory)
Poncz do ciasta:
Dla dorosłych: herbata+cukier+ cytryna+ brandy lub inny alkohol + opcjonalnie:
barwnik (odpowiedni dla każdego z blatów)
Dla dzieci: świetnie
się sprawdza sok pomarańczowy lub jakiś inny owocowy
Blaty nasączamy ponczem, przekładamy masą mascarpone. Na zewnątrz dowolnie
ozdabiamy masą plastyczną.
Stopień trudności: średni
Koszt: średni
Kaloryczność: bomba
zagłady dietetycznej!
Czas wykonania:
przygotowanie godzina + ozdabianie – to już zalezy od Was