Wszyscy znamy tradycyjne kotlety schabowe,szykowane przez mamę na niedzielny obiad,podawane z ziemniakami i surówką z kapusty.Podczas ostatniej wizyty moich rodziców,tatuś(entuzjasta wieprzowinki)przywiózł mięso pokrojone w plastry grubości 2cm,z kością. Stwierdziłam,że robienie z nich tradycyjnych ,,schaboszczaków" będzie okrucieństwem. Przygotowałam koperty wypełnione aromatycznym farszem,pachnące garam masalą,w chrupiącej panierce.
Składniki:
Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,nacinamy w poprzek tak aby powstała kieszeń. Trzeba uważać aby nie przeciąć plastra.
Czosnek,cebulę,pieczarki,paprykę,boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni około 2 łyżek oleju lub oliwy,podsmażamy cebulkę z czosnkiem,uważając aby nie przypalić ,czosnek zrobi się gorzki. Dodajemy bekon,pieczarki,paprykę i dusimy przez chwilę aż warzywa zmiękną. Wsypujemy garam masalę,sól i pieprz, do smaku. Tak przygotowany farsz miksujemy blenderem, wkładamy w kieszonki,zrobione w mięsie, zabezpieczamy wykałaczkami.
Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu,do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Obtaczamy gotowe kotlety najpierw w jajku,następnie w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
RADA:
Gotowe kotlety najlepiej smażyć na niedużym ogniu(średnim),zbyt duży ogień spali je z zewnątrz a w środku pozostawi surowe.
1
Składniki:
- 6 lub więcej kotletów grubości 2-3 cm
- 3 jajka
- bułka tarta
- 10 średnich pieczarek
- 1 papryka słodka np.czerwona(smaczniejsza będzie obrana ze skórki)
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 4 grube plastry boczku wędzonego
- 1 łyżeczka przyprawy ,,garam masala"
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- długie wykałaczki
Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,nacinamy w poprzek tak aby powstała kieszeń. Trzeba uważać aby nie przeciąć plastra.
Czosnek,cebulę,pieczarki,paprykę,boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni około 2 łyżek oleju lub oliwy,podsmażamy cebulkę z czosnkiem,uważając aby nie przypalić ,czosnek zrobi się gorzki. Dodajemy bekon,pieczarki,paprykę i dusimy przez chwilę aż warzywa zmiękną. Wsypujemy garam masalę,sól i pieprz, do smaku. Tak przygotowany farsz miksujemy blenderem, wkładamy w kieszonki,zrobione w mięsie, zabezpieczamy wykałaczkami.
Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu,do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Obtaczamy gotowe kotlety najpierw w jajku,następnie w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
RADA:
Gotowe kotlety najlepiej smażyć na niedużym ogniu(średnim),zbyt duży ogień spali je z zewnątrz a w środku pozostawi surowe.