Składniki na około 8 porcji:
Farsz:
• 80-100 g parmezanu (startego na tarce lub zmielonego)
• 150 g schabu
• gałązka rozmarynu
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 150 g Mortadelli
• 100 g Prosciutto di Parma
• 1 jajko
• ½ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
• ¼ łyżeczki soli
• Świeżo mielony pieprz
Ciasto:
• 400 g mąki na pierogi + do podsypywania
• 4 jajka
• 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Do podania: 2,5 litra domowego bulionu (dla ambitnych: z kapłona)
Tradycyjnie mieszankę najlepiej odstawić na dobę do lodówki lub co najmniej na kilka godzin.
Zagniatamy ciasto, ręcznie lub w robocie. Rozwałkowujemy je na cienkie plastry i kroimy na małe kwadraty ok 4x4cm. Na każdym z nich kładziemy odrobinę farszu i zawijamy w trójkąciki na wzór polskich uszek. Jedno klasyczne tortellino powinno ważyć około 5g. Gotujemy je w bulionie przez około 3-4 minuty (aż do wypłynięcia). Podajemy z bulionem.